• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodice: Smijeniti vrh Instituta za nestale!

Porodice poginulih i nestalih boraca i civila iz Republike Srpske (RS) tražiće smjenu rukovodstva Instituta za nestala lica BiH.

 Porodice: Smijeniti vrh Instituta za nestale! Izvor: MONDO

"Tražićemo i pokretanje krivične odgovornosti zbog višegodišnjeopstrukcije indentifikacije posmrtnih ostataka pukovnika Armije BiH Avde Palića,kao i velikog broja ekshuminarih srpskih žrtava, najavio je predsjednik Udruženjaza traženje nestalih boraca i civila u opštini Brod Marko Grabovac.

On je u izjavi Srni rekao da najveću odgovornost za višegodišnju opstrukciju identifikacije ekshumiranih žrtava snose vlasti Federacije BiH na čelu sa članom Instituta za nestala lica BiH Amorom Mašovićem.

Navodeći da će zahtjev za smjenu rukovodstva Instituta za nestala lica BiH biti upućen Savjetu ministara BiH, Grabovac je istakao da od rukovodstva Republike Srpske očekuje da odlučnije insistira na rasvjetljavanja razloga lošeg rada Instituta.

On smatra da se o slučaju "Palić" mora sprovesti skupštinska rasprava, kao i o razlozima zastoja u procesu traženja nestalih Srba u BiH.

Grabovac je danas u Banjaluci, uoči početka vandredne sjednice Odbora prodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, rekao da je slučaj "Palić" još jednom potvrdio "da je RS bila u pravu kada je sve vrijeme sumnjala u poštene namjere rukovodstva Instituta za nestala lica BiH".

On je istakao da vlasti Federacije BiH već duže prikrivaju istinu o srpskim žrtvama i ukazao da to predstavlja novi zločin nad srpskim narodom.

Grabovac je rekao da su vlasti Federacije BiH, konkretno Mašović imali namjeru da prikriju i slučaj 23 posmrtna ostatka djece iz masovne grobnoce u Brodu i da te posmrtne osatke prevezu u potočare kod Srebrenice u namjeri da ih sahrane u Memorijalnom centru da bi pred javnosti optužili Vojsku RS da je na tom prostoru izvršila još jedan zločin.

U Banjaluci je danas počela vandredna sjednica Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila RS povodom nepravovremene identifikacije Avde Palića na kojoj će biti doneseni zaključci bazirani na uzrocima i posljedicama ove identifikacije.

Palićevi posmrtni ostaci, koji su se nalazili u mrtvačnici u Visokom, identifikovani su, a njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice.

Laboratorija za DNK-a analizu Međunarodne komisije za nestale osobe dostavila je Institutu za nestale osobe BiH DNK izvještaj koji potvrđuje da se među ekshumiranim 2001. godine u toj masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci pukovnika nekadašnje Armije BiH i ratnog komandanta Žepe Avde Palića. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE