• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crvena potjernica za Abu Hamzom

Generalni sekretarijat Interpola u Lionu objavio je međunarodnu crvenu potjernicu za odbjeglim robijašem Karaj Kamelom bin Alijem.

 Crvena potjernica za Abu Hamzom Izvor: MONDO

Potraga za Bin Alijem, poznatijim kao Abu Hamza,  u 187 zemalja članica Interpola traje od ponedjeljka, 3. avgusta, kada je za njim raspisana međunarodna difuzna potjernica.

Ova potjernica raspisana je na zahtjev federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, a na osnovu naredbe direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica, nakon što se Karaj Kamel nakon dopuštenog godišnjeg odmora, 27. jula nije vratio u svoju zatvorsku jedinicu.

Bin Ali je okarakterisan kao osoba ekstremno opasna za civile i pripadnike organa reda.

U Zenici je u srijedu, 5. avgusta, provedena bezuspješna akcija potrage za Karaj Kamelom, koju su izveli pripadnici Sipe i specijalne policije federalnog MUP-a.

Pripadnici MUP-a Republike Srpske  na području opštine Vlasenica juče su pretresli dvije lokacije u vlasništvu Bošnjaka zbog sumnje da se tu skriva ovaj odbjegli robijaš.

Jedan od najpoznatijih terorista pobjegao je iz KPZ u Zenicu, jer se u ponedjeljak, 27. jula, nije vratio sa odobrenog godišnjeg odmora.

Bin Ali je izdržavao kaznu od tri godine i deset mjeseci zatvora zbog razbojništva, nasilja u porodici i prijetnji tužiocu, koji ga je prethodno osudio na sedam godina zatvora zbog ubistva jednog mudžehednina.

On ima državljanstvo BiH, a tokom proteklog rata borio se u odredu "El mudžahedin" u sastavu tadašnje Armije BiH.

Ko je pomogao Abu Hamzi?

Glavni organizator bijega Karaj Kamela bin Alija (Abu Hamze) je bivši zatvorenik te ustanove Abduladhim Maktouf, prenosi "Glas".On je to navodno uradio uz pomoć pojedinaca iz najviših institucija BiH, a preko zatvorske prevaspitne službe.

Od izvora bliskog istrazi "Glas Srpske" saznaje se da je potraga za Abu Hamzom organizovana u Zenici i Zavidovićima, ali da se vjeruje da je on već u Turskoj, gdje se nalazi i Maktouf.

"Prevaspitna služba u KPZ ocjenjuje ko može da koristi vanzatvorske pogodnosti. Upravnik zatvora to samo potpiše i on je u ovom slučaju nedužan. Za Abu Hamzu su procijenili da može, iako je riječ o ubici i zlostavljaču vlastite porodice, a izgrede pravi baš na dopustima", kaže ovaj izvor.

Zatvorenik Edib Buljubašić je rekao da su se Maktouf i Abu Hamza intenzivo družili.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE