• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH dobila nove predstavnike izvršne vlasti

Autor SRNA

Marinko Čavara novi je predsjednik, a Melika Mahmutbegović i Milan Dunović potpredsjednici Federacije BiH nakon što su danas pred delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH položili zakletvu.

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH danas su u nastavku konstitutivne sjednice, formalno obavili glasanje o zajedničkoj kandidatskoj listi za predsjednika i potpredsjednike FBiH, čime su se prema Ustavom propisanoj proceduri formalno stekli uslovi da Čavara, Mahmutbegovićeva i Dunović pristupe polaganju zakletve.

Tokom glasanja "za" je bilo 30 delegata, 14 je glasalo protiv, a četiri su bila uzdržana. U glasanju po klubovima "za" su bili klubovi hrvatskog i bošnjačkog naroda, dok je protiv bio Klub Srba.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara čestitala je nakon glasanja novoizabranom predsjedniku i potpredsjednicima FBiH.

Marinko Čavara je diplomirani inženjer mašinstva, a član HDZ BiH je od 1990. godine. Političko iskustvo stekao je kroz dva mandata u opštinskom vijeću, dva u skupštini Srednjobosanskog kantona (SBK), dio mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, te dva mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.
Čavara je od 2005. godine potpredsjednik HDZ BiH.

Melika Mahmutbegović magistar je medicinskih nauka, a od 1995. godine je zaposlena u Medicinskom centru Bugojno kao hirurg, a obavlja i funkciju direktora.

Izabrana je 1998. godine za predstavnika u skupštini Srednjobosanskog kantona, a 2002. i 2010. godine u Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Od 2014. godine predsjednik je Opštinskog odbora SDA Bugojno.

Milan Dunović je diplomirani inženjer saobraćaja i komunikacija, a zaposlen je kao šef Službe za međunarodni poštanski promet Javnog preduzeća (JP) "BH pošta" Sarajevo.

Član je DF od osnivanja i bio je kandidat ove partije za skupštinu Kantona Sarajevo na Opštim izborima 2014. godine.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Cekaj meni nije jasno ko je izabrao ovog Srbina kad je klub Srba bio protiv. Jel 6zda opet Komsic.

MONDO REPORTAŽE