• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smjena direktora KPZ Zenica?

Ministarstvo pravde FBiH ne isključuje mogućnost smjene direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica zbog bjekstva Abu Hamze

 Smjena direktora KPZ Zenica? Izvor: MONDO

Ministarstvo pravde Federacije BiH smatra da je u postupku korištenja vanzavodskih pogodnosti u slučaju Karaja Kamela bin Alija bilo određenih propusta i ne isključuje mogućnost smjene direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica, Nihada Spahića, rečeno je u ovom ministarstvu, prenosi banjalučki "Fokus".

Portparol federalnog Ministarstva pravde, Entoni Šeperić, rekao je da se propusti, prije svega, odnose na odobravanje vanzavodskih pogodnosti i da je, kada je riječ o tome, direktor Zavoda na krovu piramide.


"Odobravanje vanzavodskih pogodnosti striktno je u nadležnosti Zavoda, a direktoru u tome pomažu dva tima, koji na osnovu određenih informacija donose procjenu o korištenju vanzavodskih pogodnosti", pojasnio je Šeperić.

On je dodao da se u postupku odobravanja vanzavodskih pogodnosti Karaju Kamelu nije obraćalo dovoljno pažnje na aspekte bezbjednosnog rizika.

"Ministarstvo pravde FBiH kompletiraće sve rezultate i informacije koje se odnose na ovaj slučaj i onda ćemo, najvjerovatnije na narednoj sjednici Vlade FBiH 19. avgusta, razgovarati o svim opcijama, pa i o Spahićevoj smjeni", naglasio je Šeperić.

On je istakao da je Ministarstvo pravde naložilo hitne mjere i rokove za otklanjanje uočenih nedostataka, kao i mjere za unapređenje rada KPZ Zenica.

"Mjerama je predviđeno da Spahić, u skladu sa svojim nadležnostima, izvrši reviziju svih odobrenih vanzavodskih pogodnosti u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH koji je donio federalni parlament, kao i pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti protiv službenika i namještenika, koji su učestvovali u odobravanju vanzavodskih pogodnosti u vezi s procjenom bezbjednosnog rizika", rekao je Šeperić.

Banjalučke "Nezavisne novine" u izdanju za subotu prenose da su Fikret Bekrić i Adnan Smajić, koji su uhapšeni u Zenicu prilikom potrage za Abu Hamzon, a koji su navodno pomagali u skrivanju Tunižanina nakon njegovog bjekstva, pušteni na slobodu.

Govoreći o razlozima njihovog puštanja na slobodu, Senada Taraba, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Zenici, rekla je da nije bilo zakonskog osnova za predlaganje pritvora.

"Za krivično djelo skrivanja bjegunca za koje su osumnjičeni Bekrić i Smajić predviđena je kazna do godine zatvora. Priznali su da su bili u kontaktu s Karajem Kamelom bin Alijem dok je bio na godišnjem, te da su pili kafu s njim i njegovom ženom. Vjerovali su da će se vratiti u KPZ, jer je slobodno šetao gradom za vrijeme odmora", istakla je Tarabar.

Jedan od najpoznatijih terorista Bin Ali pobjegao je iz KPZ u Zenici, jer se u ponedjeljak, 27. jula, nije vratio s odobrenog godišnjeg odmora.

Generalni sekretarijat Interpola u Lionu objavio je međunarodnu crvenu potjernicu za odbjeglim robijašem.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE