• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspektori "češljaju" ugostitelje, muziku, firme..

Autori mondo.ba Autori SRNA

Inspektori RS u sedam lokala zatekli 23 neprijavljena radnika. Dvije trećine lokala sa živom muzikom nije imalo sklopljene ugovore sa izvođačima. Utvrđene nepravilnosti i u evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa

Inspekcija Republike Srpske zatekla je 23 neprijavljena radnika u sedam ugostiteljskih objekata širom Srpske, tokom kontrole rada ovih objekata koja je izvršena u noći između 7. i 8. februara.

Inspekcije Inspektorata Republike Srpske izvršile su u noći između 7. i 8. februara 14 kontrola rada ugostiteljskih objekata, i na radnom mjestu zatekla ukupno 60 radnika, od kojih 23 radnika, u sedam objekata, nisu imali zaključen ugovor o radu sa poslodavcem i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

Inspektori su rješenjem naložili poslodavcima da radnicima obezbijedi radno-pravni status u skladu sa zakonom i izrekli novčane kazne u vrijednosti od 14.200 KM, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Republička tržišna inspekcija utvrdila je nepravilnosti u 11 objekata u kojima je konstatovano da se poslovne knjige ne vode tačno i ažurno.

Kontrolisanim subjektima inspektori su izdali sedam rješenja kojima je naloženo preduzimanje mjera s ciljem otklanjanja nepravilnosti i 10 prekršajnih naloga u vrijednosti od 14.600 KM.

Kako navode iz Inspektorata, u jednom slučaju subjekt kontrole je spriječio vršenja inspekcijskog nadzora zbog čega je protiv istog pokrenut prekršajni postupak.

Republički tržišni inspektori, inspektori rada i inspektori za zaštitu od požara vršili su u noći sa 7. na 8. februar zajedničke kontrole sa inspektorima Poreske uprave Republike Srpske u ugostiteljskim objektima.

Inspekcije Inspektorata Republike Srpske su tokom kontrole rada ugostiteljskih objekata širom Republike Srpske kontrolisali rad na crno, vođenje poslovnih knjiga, porijeklo robe i provođenje mjera zaštite od požara.

"Kontrole koje su započete u dijelu provođenja mjera zaštite od požara nastaviće se u narednim danima u kontrolisanim objektima, jer je potrebno izvršiti provjeru normativnih akata o zaštiti od požara, ispravnosti hidrantske mreže i aparata za gašenje početnih požara, provjeru obuke i upoznavanja zaposlenog osoblja sa opasnostima od požara vezano za poslove i zadatke na koje su raspoređeni i drugo, što zahtijeva detaljniju kontrolu", navode iz Inspektorata Republike Srpske.

DVIJE TREĆINE KONTROLISANIH BEZ UGOVORA O ANGAŽMANU ILI POSREDOVANJU

Poreska uprava Republike Srpske obavila je 61 kontrolu u ugostiteljskim objektima u kojima se izvodila muzika uživo i utvrdila da u dvije trećine kontrolisanih objekata poreski obveznici nisu imali zaključene ugovore o angažmanu ili posredovanju sa izvođačima, rečeno je danas Srni u ovoj upravi.

U 42 kontrole utvrđeno je da poreski obveznici nisu zaključili ugovore sa izvođačima niti su podnijeli poreske prijave, tako da će Poreska uprava u postupku poreske kontrole utvrditi iznose izvršenih isplata, rješenjem naložiti plaćanje utvrđenih obaveza i izdati prekršajni nalog zbog izvršenog prekršaja nepodnošenja poreskih prijava.

Poreska uprava dodaje da nije pribavljano ni mišljenje Udruženja estradnih umjetnika Srpske.

U 19 kontrola utvrđeno je da su poreski obveznici zaključili ugovor o angažmanu ili posredovanju sa izvođačima, gdje je dio obveznika već podnio odgovarajuće poreske prijave, dok za preostali dio kontrolisanih poreskih obveznika nije istekao rok za podnošenje poreskih prijava poreza po odbitku.

Kontrole su vršene na cijelom području Srpske od 15. decembra prošle do 25. januara ove godine.

Poreska uprava je intenzivirala aktivnosti na kontroli ispravnosti prikazivanja prometa u ugostiteljskim objektima, posebno kod poreskih obveznika koji se bave organizacijom estradnih programa zabavne i narodne muzike, te izvršila provjere da li isplatioci dohotka obračunavaju i plaćaju porez po odbitku i doprinose na iznose dohotka ostvarenog od autorskih prava fizičkog lica.

U Upravi podsjećaju da je Zakonom o estradnoj djelatnosti Srpske regulisano, između ostalog, organizovanje i posredovanje u javnom izvođenju estradnog programa, a kontrolu nad provođenjem ovog zakona, kao i nad zakonitošću rada Udruženja estradnih radnika i umjetnika i njenih organa vrši Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, a Poreska uprava je nadležna za kontrolu obračuna i plaćanja poreza i doprinosa.

NEPRAVILNOSTI OKO FISKALNIH KASA

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su tokom vikenda, vršeći kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa u Srpskoj utvrdili nepravilnosti u 210 slučajeva i izdali prekršajne naloge u ukupnoj vrijednosti od 121.000 KM, potvrđeno je danas Srni u Upravi.

Za dva privredna subjekta iz Prijedora donesena su rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti.

Nadležnom sudu su podnesena tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka za izricanje mjere zabrane obavljanja djelatnosti na 30 dana.

Inspektori su od 16. do 18. januara obavili ukupno 360 kontrola.

Najveći broj kontrola 110 izvršen je na teritoriji Područnog centra (PC) Bijeljina, zatim 80 u PC Banjaluka, te 60 na području PC Doboj.

Na teritoriji PC Prijedor izvršeno je 38 kontrola, po 30 u PC Zvornik i Trebinje, kao i 12 kontrola u PC Istočno Sarajevo.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE