• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić potpisao izjavu o principima pristupa BiH EU

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić potpisao je danas izjavu o principima pristupa BiH EU.

Prethodno je Izvršni odbor Glavnog odbora SP prihvatio izjavu kojom se definiše poštivanje Ustava BiH i opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, kao i ustavnih nadležnosti podijeljenih između institucija BiH, entiteta, kantona i opština.

Izvršni odbor smatra da je izjava prihvatljiva jer su u njenom tekstu uvažene primjedbe koalicionih partnera SNSD-DNS-SP, saopšteno je iz Socijalističke partije.

Na sjednici u Banjaluci razmotreni su rezultati izbora u novoformiranoj opštini Stanari i konstatovano da je SP potvrdila rast povjerenja kod birača, osvojivši dva odbornička mandata i treći rezultat na nivou opštine.

Pavić: Potpisaću izjavu

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da će potpisati izjavu o evropskim integracijama BiH, jer je uvažena većina prijedloga ove stranke u odnosu na prvobitnu verziju izjave.

Pavić je rekao da su uvaženi osnovni stavovi DNS-a, odnosno da se poštuju institucije BiH, Dejtonski mirovni sporazum, ustavi BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, te institucije koje provode, prije svega ekonomske i socijalne mjere, predviđene ovom izjavom jer su za njih u potpunosti nadležni entiteti.

"Najvažniji stav koji je uvršten u preambuli jeste da će se sve raditi na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustava BiH i entiteta", rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva DNS-a.

On je naveo da nije izričito uvršten stav ove stranke koji se odnosi na to da ovom izjavom i radnjama koje će proisteći nema prenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, ali da se to i podrazumijeva s obzirom da je navedeno da će se poštovati ustavno uređenje BiH.

"DNS je proevropski orijentisana stranka na kursu evropskih integracija i želimo da put ulaska u EU bude što kraći", istakao je Pavić.

On je dodao da su se pojavile spekulacije da će nakon potpisivanja izjave početi pritisci na policiju, na privatizaciju "Elektroprivrede" i slično, ali da DNS neće nikada prihvatiti privatizaciju nacionalnih dobara.

"DNS neće podržavati unitarizaciju BiH i privatizaciju javnih dobara", naglasio je Pavić.

On je dodao da je prvobitna verzija izjave bila vrlo pogubna za ustavno uređenje BiH, te da je tada opozicija ćutala i to prihvatila, ali da se oglašava sada kada su DNS, SNSD i SP uspjeli da uvrste da se poštuje ustavno uređenje.

"Zbog svoje podaničke politike htjeli su u jednom trenutku da gurnu Republiku Srpsku u provaliju iz koje poslije ne bi bilo povratka. Ne mogu govoriti da je prvi nacrt isti, niti mogu govoriti o svom doprinosu konačnoj verziji izjave", naglasio je lider DNS-a.

On je zaključio da su izjavom promijenjeni prvobitni ciljevi EU prema BiH, odnosno ranija pitanja u vezi sa odlukom "Sejdić-Finci", mehanizmom koordinacije i vojnom imovinom, te da su sada naglašena socijalna i ekonomska pitanja.

Posebna sjednica parlamenta

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmotrena usaglašena izjava Predsjedništva BiH u vezi sa inicijativom EU biće održana sutra, a uvodno izlaganje održaće predsjednik Republike Milorad Dodik, odlučio je skupštinski Kolegijum na današnjoj sjednici.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je novinarima da bi se, osim Dodika, na čiji zahtjev je sjednica sazvana, poslanicima trebalo da obrati i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On je naveo da su na posebnu sjednicu pozvani i predsjednici političkih partija da prisustvuju sjednici i po potrebi se obrate.

Čubrilović je podsjetio da bi tu izjavu trebalo da parafiraju svi predsjednici političkih stranaka do četvrtka, 12. februara.

Predsjedništvo BiH potpisalo je 29. januara izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU, na inicijativu Velike Britanije i NJemačke.

Prvu verziju izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU Predsjedništvo BiH utvrdilo je 31. decembra 2014. godine, ali su lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a tražili da izjava mora da poštuje ustavni poredak u BiH, da se jasno naznači šta su čije nadležnosti i da ona ne može da bude bilo kakav osnov za prenošenje nadležnosti sa entiteta na BiH.

Posebna sjednica Skupštine zakazana je sa početkom u 16.30 časova.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE