• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srpska i Srbija moraju zaštititi Srbe u FBiH"

Autor SRNA

Nikola Špirić izjavio je da je konstituisanje vlasti u FBiH pokazalo da će taj entitet biti sveden u okvire Vašingtonskog sporazuma, zbog čega Srpska i Srbija moraju stati u zaštitu Srba u Federaciji BiH.

Špirić je naglasio da je FBiH definitivno očišćen prostor i demografski i politički.

"Ukoliko ne bude podrške srpskog korpusa iz Srpske i Srbije, pozicija Srba u FBiH je na putu napuštanja tog prostora, jer Srbi na ulasku u 21. vijek nemaju osnovno ljudsko pravo da biraju i budu birani. Počeo je proces asimilacije i možete da vidite da imate Srbe koje kandiduje SDA, DF ili HDZ", rekao je za "Glas Srpske" Špirić, koji je i potredsjednik SNSD-a.

Prema njegovim riječima, Srbi u FBiH nemaju šanse samo kada ih predstavlja srpska politička partija, jer u FBiH nacionalni pristup vrijedi za Bošnjake i Hrvate, dok je građanski princip primjenjen samo kod Srba i to samo po sebi predstavlja zvono za uzbunu.

Špirić je upozorio da Srbi iz FBiH ne mogu biti moneta za potkusurivanje strankama u Srpskoj i da njihov status može da poboljša samo jedinstven nastup stranaka iz Republike Srpske.

Govoreći o nepostojanju konsenzusa stranaka iz Srpske u Sarajevu i njihovim stalnim razračunavanjima, Špirić je naglasio da se došlo u fazu koja nije dobra za Republiku Srpsku, konstatujući da su podjele dovele dotle da je veća mržnja među Srbima nego između Srba i drugih konstitutivnih naroda.

"Savez za promjene, kao matematička manjina iz Srpske, ulazi u vlast na nivou BiH. Oni su nasjeli na tezu da je BiH osam godina kasnila na putu ka EU i tu fakturu za kašnjenje su ispostavili Republici Srpskoj", naveo je Špirić.

On je dodao da pitanja "Sejdić-Finci" i mehanizam koordinacije nisu stajala zbog Republike Srpske, već zbog neslaganja stranaka iz FBiH.

Komentarišući pismo predsjednika SDS-a Mladena Bosića Tužilaštvu BiH u kojem traži informacije o Šefiku DŽaferoviću, čiju smjenu zahtijeva SNSD zbog optužbi da je umiješan u ratne zločine, Špirić kaže da Bosić time želi da skrene pažnju da i on osjeća da nije dobro da su izvan te priče, a htjeli bi da se pokriju odlukom tužilaštva.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Nema Srba u FBIH, kasno si se sjetio da im treba zastita

MONDO REPORTAŽE