• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo suđenje Bilalu Bosniću

Autor mondo.ba

Pred Sudom BiH počelo suđenje Huseinu Bosniću koji se tereti za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i odbrane, danas je pred Sudom BiH počelo suđenje Huseinu Bosniću koji se tereti za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Tužilaštvo tereti Bosnića da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik takozvane selefijske zajednice organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova, kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da je Bosnić javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže "jutjub" održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe ISIL u takozvanoj Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

"Nakon javnih istupa, veći broj državljana BiH otišao je u Siriju i Irak gdje su se priključili ovoj terorističkoj organizaciji. Neki od njih su poginuli, dok ostali i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH", naveo je Čampara.

Tužilac je rekao da će tokom dokaznog postupka izvesti svjedoke i vještake čija imena su dostavljena uz optužnicu, te najavio dodatne svjedoke koji su mu se javili nakon podizanja optužnice, a koji će govoriti o odlasku njihove djece na ratišta u Irak i Siriju.

Čampara je rekao i da će predočiti dokaze i dokumentaciju koja se odnosi na 200.000 dolara koje je, kako je rekao, Bosnić dobio iz arapskih zemalja.

Bosnićev branilac Adil Lozo okvalifikovao je optužnicu kao "prvu optužnicu u BiH koja tretira verbalni delikt, a koja će nastojati da zabrani određena vjerska učenja kao dozvoljena".

"Mislim da tu nema argumentacije i da je ovo, prema mom uvjerenju koje sam imao od početka, više političke naravi", rekao je Lozo novinarima po okončanju ročišta.

On je najavio da će odbranu bazirati na članu 9. Evropske konvencije kojom je dozvoljena sloboda vjere i govora, na Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, Ustavu BiH i na činjenicama da njegov branjenik nije počinio nijedno krivično djelo za koje se tereti.

Lozo smatra da se Sud BiH neće upustiti u razlučivanje šta je zaista islamsko učenje, a šta nečija interpretacija, jer je, kako je rekao, Evropskom konvencijom i zakonom propisano da se određena učenja ili pojave, kao i vjerske manifestacije, mogu urediti isključivo zakonom, što je nadležnost zakonodavne vlasti.

"Sudska vlast ovdje nema nikakve ingerencije, a mi imamo dovoljno dokaza koje ćemo izvesti pred Sudom, gdje će stručne osobe koje poznaju islamska učenja potvrditi da se sve što je Bosnić govorio iznosi u cijelom svijetu unazad 1 400 godina", naveo je Lozo.

On smatra "da su se u ovaj posao upustili policajci i tužioci koji ne znaju šta je islam", te izrazio bojazan "da se sudnica ne pretvori u prostoriju gdje će se iznositi vjerska ubjeđenja".

Lozo je rekao da bi Bosnić mogao da svjedoči u svoju korist i da pred Sudom BiH otvoreno priča o svemu.

"Mi ne negiramo da je on držao predavanja određenih sadržaja, ali negiramo da ih je objavljivao, jer se on time nikada nije bavio. Zato ne vidim razlog zašto on ne bi rekao da je to radio iz svojih vjerskih uvjerenja", naveo je Lozo.

Naredno ročište zakazano je za srijedu, 18. februar u 14.00 časova, kada će svjedočiti prvi svjedok Tužilaštva BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE