• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čapljina: Parastos za više od 4.000 ubijenih Srba

U mjestu Prebilovci kod Čapljine služen je parastos za više od 4.000 Srba iz doline Neretve koje su ustaše ubile u ljeto 1941. godine.

 Čapljina: Parastos za više od 4.000 ubijenih Srba Izvor: MONDO

Svetu liturgiju i parastos na kriptu i ruševini hrama Sabora srpskih svetitelja i prebilovačkih mučenika u Prebilovcima služili su iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović, mostarski paroh Danilo Boro i metkovićki paroh Boris Čolović.

Član Srpskog nacionalnog društva "Prebilovci" Milenko Jahura rekao je Srni da nije potrebno mnogo istraživati ko je počinio ovaj zločin, jer je i sam (hrvatski general Janko) Bobetko objavio memoare o ovom zlodjelu.

"Hrvatska se potpisala na zločine u Prebilovcima preko Janka Bobetka i za to neko mora odgovarati. Udruženje 'Prebilovci' podnijelo je krivičnu prijavu protiv rušilaca kosturnice i spaljivanja srpskih sela i crkava u dolini Neretve, ali tužilaštva BiH i Srbije nisu ništa uradili u vezi sa tim", rekao je Jahura Srni.

On je dodao da je Udruženje uputilo pismo i Ministarstvu inostranih poslova Srbije, u kome je predloženo da u tužbu protiv Hrvatske obavezno budu uneseni i događaji iz doline Neretve 1992. godine.

Jahura je naglasio da je današnji dan veliki za mnoge ljude, prvenstveno za njih oko 500 koji su bili na današnjem parastosu.

"Velika je želja ljudi da se vrate u Prebilovce, ali i u ostala sela oko Čapljine. Međutim, na ovakav način neće se obnoviti ništa. Sve u selu je samo ruševina - kuće, kosturnica, crkva, kosti, skinut je putokaz i tabla da tu uopšte postoje Prebilovci", rekao je Jahura.

Metkovićki paroh Boris Čolović izjavio je Srni da je prostor oko kripte raščišćen i iskopan, te da su završeni radovi na istraživanju i skupljanju kostiju.

"Ove godine prenijeli smo u Dom kulture kosti koje su nađene i tu će počivati dok ne napravimo grobnicu. Postoji inicijativa za obnovu, a u saradnji sa Srpskim nacionalnim društvom 'Prebilovci' napravili smo idejni projekat za obnovu i, ako Bog da, počećemo uskoro da prikupljamo sredstva. Nadamo se da će do iduće godine biti završena barem ta prva faza radova, odnosno grobnica u koju će biti položene kosti", rekao je paroh Čolović.

Među 4.000 stradalih Srba u dolini Neretve je i 500 žena, djevojaka i djece, koji su 6. avgusta 1941. godine živi bačeni u Šurmanačku jamu, kod, danas poznatog, katoličkog svetilišta Međugorja.

Samo u Prebilovcima je u ljeto 1941. godine, za nekoliko dana mučki ubijeno 850 uglavnom žena, djeca i staraca.

Kosti žrtava iz 13 jama i tri velika stratišta sahranjena su 1991. godine u Spomen-crkvi u Prebilovcima, ali su ih hrvatske snage pod komandom generala Janka Bobetka juna 1992. godine oskrnavile i uništile eksplozivom, tako da je ostalo svega pet odsto djelića od položenih kostiju.

Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE