• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Abu Hamza u samici narednih 20 dana

Karaju Kamelu bin Aliju (43) određena je maksimalna kazna od 20 dana samice.

 Abu Hamza u samici narednih 20 dana Izvor: MONDO

Nakon što je uhapšen u petak naveče u zeničkom naselju Pehare, u disciplinskom postupku KZP Zenica Karaju Kamelu bin Aliju (43) određena je juče maksimalna kazna od 20 dana samice, a izdržavanje kazne biće mu produženo za vrijeme provedeno u bjekstvu, potvrdio je juče direktor KZP Zenica Nihad Spahić, a prenose "Nezavisne".

Spahić je istakao da se u toj ustanovi po uputama Ministarstva pravde FBiH nastavlja utvrđivanje odgovornosti protiv službenika i namještenika KPZ-a koji su sudjelovali u odobravanju vanzavodskih pogodnosti, kao i revizija svih odobrenih vanzatvorskih pogodnosti.

"Ustanovljeno je da je ispoštovana zakonska procedura prilikom odobravanja vanzavodskih pogodnosti za Karaja Kamela i da je po propisima ispunjavao uslove za dopust. Mi ćemo nastaviti internu istragu po uputama Ministarstva pravde FBiH da bude utvrđeno pravo stanje", rekao je Spahić.

Entoni Šeperić, portparol Ministarstva pravde FBiH, kazao je juče da će to ministarstvo cjelovitu dokumentaciju o izvršenom inspekcijskom nadzoru uputiti na razmatranje Vladi FBiH na njezinoj narednoj sjednici, koja je najavljena za 19. avgust.

"Još nije isključena ni smjena direktora KZP Zenica Nihada Spahića. Šta će biti urađeno znaćemo nakon istrage u KZP Zenica. Tokom istrage je utvrđeno da su nedostajale službene informacije na osnovu kojih bi KPZ mogao zaključiti da Bin Ali predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost, a to ne amnestira upravu KPZ od odgovornosti", rekao je Šeperić.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Jedinice za podršku MUP-a Zeničko-dobojskog kantona u petak, oko 22 časa, u zeničkom naselju Pehare uhapsili su odbjeglog kriminalca Tunišanina Karaja Kamela bin Alija, poznatijeg kao Abu Hamza.

Operacija hapšenja Abu Hamze trajala je 51 čas. Kriminalac se skrivao u šumskim predjelima Smetova, planinskog izletišta udaljenog desetak kilometara od Zenice. Odatle se spuštao u zeničko naselje Pehare, gdje je i uhapšen.

Policijski komesar MUP-a ZDK Fahrudin Bečirović rekao je da je Abu Hamzino hapšenje proteklo bez većih problema i da Tunišanin nije pružao otpor.

"Nakon što je ostao bez logistike, odbjegli osuđenik bio je izmoren i jednostavno nije imao snage za pružanje otpora", rekao je Bečirović.

Prema njegovim riječima, Bin Ali proteklih 12 dana nije napuštao teritoriju opštine Zenica.

Nakon što je kriminalistički obrađen, Bin Ali je sproveden u Kazeno-popravni zavod Zenica.

Abu Hamza, kojeg su vlasti BiH i SAD proglasile osobom opasnom po nacionalnu sigurnost, 27. jula nije se vratio u Kazneno-popravni zavod Zenica, gdje je zbog razbojništva i nedozvoljenog držanja oružja služio zatvorsku kaznu od tri godine i 10 mjeseci. U međuvremenu za njim je Interpol raspisao crvenu potjernicu. Bin Aliju je oduzeto državljanstvo BiH i nakon odsluženja zatvorske kazne prijeti mu deportacija u Tunis.

Iz SIPA je potvrđeno da njegovim hapšenjem ta akcija nije završena.

"Predstoji nam kriminalistička istraga s ciljem potpunog rasvjetljavanja događaja. Neophodno je da saznamo koji su to stvarni motivi zbog kojih se osuđenik nije na vrijeme vratio sa dopusta koji je koristio", kazao je Jasmin Gogić, načelnik sarajevskog ureda SIPA.

Zbog sumnje da je bio njegov posljednji jatak, uhapšen je Edin Beganović (43) iz Zenice. Ranije privedeni zbog saučesništva u skrivanju Abu Hamze, Fikret Bekrić i Adnan Smajić, pušteni su iz pritvora i protiv njih, kao i protiv jedne ženske osobe s kojom je Karaj bio u vanbračnoj vezi, a koja je takođe bila umiješana u njegovo skrivanje, policija će pokrenuti odgovarajući postupak.

Čestitke EUPM-a

Šef Policijske misije EU (EUPM) Štefan Feler pohvalio je profesionalno obavljenu zajedničku akciju SIPA i Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koja je rezultirala hapšenjem odbjeglog osuđenika Karaja Kamela bin Alija.

"Poslije bjekstva Karaja Kamela bin Alija bili smo svjedoci dobro planirane i koordinisane akcije SIPA i policije Zeničko-dobojskog kantona", ocijenio je Feler, dodavši da su policijske snage još jednom potvrdile svoj profesionalizam.

On je podsjetio da je taj slučaj otkrio ozbiljne nedostatke u zatvorskom sistemu i izrazio nadu da će rukovodstvo zatvora, agencije za provođenje zakona i Ministarstvo pravosuđa sada identifikovati naučene lekcije.

Istražioci bili na dobrom putu

Da su istražitelji u srijedu, kada je oko 19 časova izvršena blokada zeničkog naselja Bilmišće, te pretresena kuća Fikreta Bekrića, bili na dobrom putu da uhapse Karaja, potvrđeno je juče iz SIPA.

"Iz obavještajnih izvora imali smo informacije da se Karaj Kamel bin Ali krije u porodičnoj kući F.B. Prilikom pretresa kuće pronađeno je više tragova i predmeta, mobitela, bilješki i drugog materijala koji su koristile ove osobe. Identifikovana je šira grupa od četiri osobe koja je pružala podršku odbjeglom Karaju. Na osnovu njihove kvalitetne kriminalističke obrade, došli smo do podataka da se odbjegli osuđenik krije u rejonu Smetova", rekao je Jasmin Gogić, načelnik sarajevskog ureda SIPA. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE