• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Savjet ministara u idućoj sedmici

Autor SRNA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će "priča" o formiranju Savjeta ministara BiH biti završena u narednoj sedmici.

Prema njegovim riječima, razgovori koalicionih partnera na nivou BiH biće nastavljeni u utorak, 17. februara.

Čović, koji je hrvatski član Predsjedništva BiH, rekao je novinarima u Mostaru da će HDZ-u BiH u budućem Savjetu ministara pripasti tri ministarstva i četiri pozicije zamjenika ministara.

On je naveo da će budući ministar finansija u Savjetu ministara biti Vjekoslav Bevanda, aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara.

Čović kaže da za druga dva ministarstva, koja bi trebalo da pripadnu HDZ-u BiH, postoji više varijanti.

"Po dva jača ministarstva pripašće svakoj od tri strane. HDZ ima jasan stav da na svakom od nivoa izvršne vlasti ima jednu ili dvije dame i to nas još usložnjava u odabiru", rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora /HNS/.

On je dodao da će u narednoj sedmici na dnevnom redu biti i izbor rukovodstva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te da je sasvim izvjesno da bi se trebala završiti i "priča" o izboru Savjeta ministara.

"To je jedan paket, jer ne možemo ni izjavu koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, završiti bez Doma naroda. Vjerujem da je došlo vrijeme da se završi i priča o formiranju federalne Vlade", rekao je Čović.

Čović nije želio da komentariše navode predsjednika SDS-a Mladena Bosića da će delegati HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak glasati za izbor Ognjena Tadića /SDS/ za člana kolegijuma ovog doma.

Što se tiče federalnog nivoa, on je ponovio da HDZ BiH u Vladi Federacije BiH traži šest ministarstava, a jedno od njih trebalo bi biti Ministarstvo finansija.

Na izjave iz DF-a da HDZ-u neće dati pozicije koje pripadaju srpskom narodu, Čović kaže da za njega nisu sporne srpske pozicije, te da se tih šest ministarstava može dobiti različitim kombinacijama.

Upitan zašto HDZ BiH nije podržao SNSD kada su u pitanju srpske pozicije u Federaciji i izbor legitimnih predstavnika Srba, ako je to SNSD činio prije četiri godine kada je bio u pitanju izbor hrvatskih predstavnika, Čović je odgovorio da je sa SNSD-om odnos dobar isto kao i prije mjesec dana.

"Nije tačno da nismo stali u nečiju odbranu. Niko nikoga ne treba braniti. Mi imamo svoje stanovište kao što imaju i oni, ali reći ću ponovno da nema razloga da jedan narod drugom narodu bira predstavnike, tako da je apsolutno nekorektno, neustavno i nezakonito da bilo ko bira srpske predstavnike na federalnom nivou", poručio je Čović.

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora danas je još jednom razmatralo dokumente i planove u vezi sa šestim Saborom HNS-a koji je zakazan za 28. februar.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE