• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majkić: Broj poslanika je sasvim dovoljan

Autor SRNA

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da je broj poslanika u ovom domu dovoljan i odražava stanje potreba nivoa BiH.

Komentarišući stav šefa Misije OEBS-a u BiH Džonatana Mura da je potrebno napraviti izmjene u Izbornom zakonu u BiH, te da su 42 poslanika u Predstavničkom domu mali broj za nivo BiH, Majkićeva je istakla da je broj poslanika sasvim dovoljan.

"Pokazali smo da broj od 42 omogućava donošenje svih odluka, i kada ne bi bilo neustavnih zakona koji dolaze u parlamentarnu proceduru pokazalo bi se da je to daleko efikasniji način od parlamenata koji prevazilaze taj broj", izjavila je Majkićeva Srni.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, ona je navela da je to apsolutno i hitno potrebno.

"Iako je Izborni zakon do sada imao 19 izmjena, on i dalje nije dobar. U praksi se pokazuje da je problematičan u mnogim segmentima", smatra Majkićeva.

Ona je istakla da bi odmah trebalo početi sa formiranjem radne grupe koja bi radila na izmjenama Izbornog zakona. "Ovaj zakon neophodno je uskladiti sa dešavanjima na terenu, odnosno onemogućiti zloupotrebe koje se sada dešavaju", ocijenila je Majkićeva.

Poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Borjana Krišto smatra da postoji potreba za većim brojem poslanika, s obzirom na sistem uređenja BiH i obavezama koje je čekaju na putu ka EU.

"S obzirom na kapacitet nadležnosti ovog doma i na našu orijentaciju ka evropskom putu, sigurno je da je sa ovim brojem poslanika, ali i delegata na neki način teško pratiti sve obaveze i aktivnosti", rekla je Krišto Srni.

Ona je ocijenila da su potrebne izmjene Izbornog zakona, odnosno njegova potpuna "reforma", počevši od izbornih jedinica do broja poslanika.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

I ovih 42 je mnogo. Nista nerade a s platama deru li deru sve nas

MONDO REPORTAŽE