• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Načelnik Kotor Varoša: Pobijedila je pravda

Autor SRNA

Načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović izjavio je da je odluka Apelacionog odjeljenja Suda BiH u vezi sa njegovim opozivom bila očekivana i da su pobijedili pravda i zakon.

"Ovo je bila očekivana odluka, pobijedili su pravda i zakon, a najveću štetu u protekla tri mjeseca su pretrpjeli građani opštine Kotor Varoš, koji su bili svjedoci političkih igara nove većine u lokalnom parlamentu", istakao je Vučanović, uz napomenu da su uzalud potrošeni i vrijeme i novac.

On je dodao da je saradnja sa stranim partnerima dovedena u pitanje i razvoj opštine je zaustavljen, te da će biti jako teško povratiti povjerenje potencijalnih ulagača.

"Želja odbornika SDS-a, PDP-a i SDA je bila da se dokopaju vlasti i fotelja, a Kotor Varoš je trebalo da bude pilot-projekat formiranja vlasti na nivou BiH. Koliko su neozbiljni i u kakvu su situaciju doveli opštinu u protekla tri mjeseca najbolje govori činjenica da na sjednicama Skupštine nisu donijeli nijednu valjanu odluku, a nisu usvojili ni budžet za 2015. godinu", rekao je Vučanović.

Prema njegovim riječima, opština Kotor Varoš išla je putem razvoja u proteklih šest godina i dobro je poznato da je postignut predratni nivo zaposlenosti, što je velika zasluga vlasti na čelu sa SNSD-om, a politikantske igre pojedinaca iz SDS-a i PDP-a doveli su opštinu u vrlo težak položaj.

On je izrazio spremnost za dijalog, ali samo sa onima koji žele napredak i prosperitet opštine u interesu svih građana.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH poništilo je odluku Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, koja je ranije utvrdila da je opoziv načelnika opštine Kotor Varoš Dalibora Vučanovića iz SNSD-a proveden u skladu sa zakonom.

Odluka Apelacionog vijeća Suda BiH je donesena nakon razmatranja žalbe koju je Vučanović uputio pošto CIK BiH nije prihvatio izvještaj Republičke izborne komisije /RIK/ koja je ocijenila da provođenje opoziva nije u potpunosti bilo u skladu sa zakonom i da su uočeni propusti mogli da utiču na rezultate referenduma krajem novembra.

Apelaciono vijeće Suda BiH je naložilo CIK-u da preispita svoju odluku i da u roku od 30 dana pravilno utvrdi činjenično stanje, jer je Vučanovićeva žalba osnovana.

RIK je utvrdio da je Komisija za provođenje postupka opoziva načelnika dio glasačkog materijala u inostranstvo uputila samo dva dana prije referenduma.

Pošiljka za sedam zemalja, u kojoj je bio glasački materijal za 925 od ukupno 1.070 birača u inostranstvu, otpremljena je tek 1. decembra, odnosno dan nakon što je održan referendum.

RIK je utvrdio i neslaganja u vezi sa biračkim spiskovima, ali je CIK odbacio sve njegove argumente.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE