• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jović: Hrvati diskriminisani

"Za neustavnu raspodjelu funkcija i potlačen položaj Hrvata u FBiH odgovorni su bošnjački političari, koji žele svu vlast u svoje ruke.”

 Jović: Hrvati diskriminisani Izvor: MONDO

Delegat HDZ-a BiH u Domu naroda parlamenta BiH Ivo Miro Jović izjavio je da direktno kršenje Ustava FBiH u vezi sa raspodjelom šest ključnih političkih i pravosudnih funkcija ovog entiteta jasno pokazuje bezobzirnu diskriminaciju Hrvata i bošnjačku želju za dominacijom za vlašću.

"Za neustavnu raspodjelu funkcija i potlačen položaj Hrvata u FBiH odgovorni su bošnjački političari, koji žele svu vlast u svoje ruke, i OHR jer ne želi da čuje za probleme hrvatskog naroda", rekao je Jović za "Glas Srpske", reagujući na to što Bošnjacima već godinama, mimo Ustava, pripadaju tri od ukupno šest ključnih funkcija u FBiH.

U amandmanu na Ustav FBiH, koji je još 2002. godine donio visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič, navedeno je da od šest funkcija - premijera FBiH, predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda FBiH, predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda i federalnog tužioca najviše dvije mogu da budu popunjene iz reda jednog od konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih.

Trenutno se u FBiH na tri ključne funkcije - premijer, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednik Vrhovnog suda FBiH - nalaze Bošnjaci.

"Hrvati su u krajnje neravnopravnom položaju u FBiH, ne samo u vrhu ključnih institucija, već u svim segmentima društva. U Zavodu za zapošljavanje FBiH zaposlen je samo jedan Hrvat", rekao je Jović.

On je naveo da je OHR, takođe, nametanjem statuta grada Mostara, stvorio "konfuznu i nemoguću situaciju u ovom gradu".

"Mostar već deset mjeseci nema gradonačelnika zahvaljujući međunarodnoj zajednici i zavjeri protiv Hrvata i nametnutom statutu od OHR-a koji sada diže ruke od svega", kaže Ivo Miro Jović.

Sada se pokazuje, zaključuje on, da je Vašingtonskim sporazumom stvorena FBiH kao "nemoguća misija", u kojoj je vlast prepuštena jednom narodu.

Na neravnopravan položaj Hrvata u FBiH ukazao je i delegat iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Josip Perić.

"Bošnjaci žele da predstave kao da je ovo samo njihova država, a svi drugi da su podstanari. BiH na takav način jednostavno ne može da funkcioniše. Ustav se mora poštovati", upozorio je Perić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE