• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez specijalnog predstavnika SAD za BiH

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić izjavio je da za sada neće biti imenovan specijalni američki predstavnik za BiH i Balkan.

 Bez specijalnog predstavnika SAD za BiH Izvor: MONDO

“U ovom trenutku u američkoj administraciji za to nema raspoloženja”, kaže Kesić.

Komentarišući izjavu američkog eksperta za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bila Stubnera da bi penzionisani general Žak Pol Klajn trebalo da bude imenovan za specijalnog izaslanika SAD za BiH i Balkan, Kesić je naveo da je riječ o čudnoj informaciji koja je plasirana da bi izazvala određene spekulacije u BiH.

"U američkoj administraciji upošte nije predviđeno mjesto specijalnog izaslanika za Balkan, o tome nema zvanične odluke, niti iko od zvaničnika o tome govori", rekao je Kesić za "Glas Srpske".

On je dodao da postoji "velika želja" pojedinih američkih nevladinih organizacija da bude imenovan specijalni izaslanik za Balkan kako bi došlo do nagle promjene američke politike prema tom regionu.

Kesić je naveo da su te organizacije i lobisti bili veoma aktivni tokom rata u BiH i uglavnom su u Vašingtonu lobirali u korist bošnjačkih interesa i zato se sada zalažu za jačanje američke uloge u BiH i nametanje rješenja.

"Vjerujem da će SAD zadržati realan pristup prema političkoj situaciji u BiH i da će nastaviti da podržavaju dogovor domaćih političkih lidera bez direktnog uplitanja", istakao je Kesić.

Inicijativa SAD o imenovanju specijalnog predstavnika za BiH i Balkan stvara veoma opasnu situaciju u kojoj Amerika želi da utiče za svoje interese, kojima želi podrediti sve subjekte i narode o regionu, smatra vojno-politički analitičar iz Banjaluke Gostimir Popović.

Popović je u izjavi za Srnu ocijenio da je indikativna činjenica da se kao kandidat za specijalnog predstavnika pominje Žak Pol Klajn, koji je "ostao u veoma lošem sjećanju na ovim prostorima", i da to znači da Klajn nije završio svoj posao i da ga sada treba dovršiti.

"Taj posao se sastoji u konačnom raslojavanju srpskog nacionalnog bića i stvaranju čvrstih uslova za permanentan uticaj Amerike u regionu jugoistočne Evrope i to je veoma opasno", konstatovao je Popović.

Popović je upozorio da nijedna zemlja i nijedan sistem, a pogotovo srpski narod, ni po koju cijenu ne bi smjeli pristati na takvu vrstu predstavnika.

"Ko o čemu, Amerikanci stalno govore o nekim specialnim predstavnicima kako za BiH, tako i za cijeli Balkan, cijelu jugoistčnu Evrppu, a vjerovatno i za cijeli svijet", rekao je Popović.

Američki ekspert za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bil Stubner izjavio je da bi penzionisani general Žak Pol Klajn trebalo da bude imenovan za specijalnog izaslanika SAD za BiH i Balkan, koji bi tu regiju vratio u fokus američkog interesovanja.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE