• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srebrenicu izmislili Klinton i Izetbegović

Događaje u Srebrenici u julu 1995. istraživao punih 14 godina. Tvrdi da genocida nad muslimanima u toj enklavi nije bilo.

 Srebrenicu izmislili Klinton i Izetbegović Izvor: MONDO

Aleksandar Dorin, autor knjige „Srebrenica - istorija jednog salonskog rasizma" kaže da su mit o pokolju muslimana izmislili Alija Izetbegović i Bil Klinton

Srebrenički mit i priču o genocidu nad muslimanima koji je 1995. navodno počinila Vojska RS iskreirali su pokojni bošnjački ratni lider Alija Izetbegović i tadašnji predsednik SAD Bil Klinton, tvrdi Švajcarac Aleksandar Dorin, autor knjige „Srebrenica - istorija jednog salonskog rasizma"!

U ekskluzivnom intervjuu za “Press RS”, Dorin tvrdi da u Srebrenici nije bilo genocida, a da su stradali muslimani bili odrasli muškarci, koji su, kako naglašava, poginuli u borbama sa srpskim snagama. To se, kako navodi u svojoj knjizi za koju je materijale prikupljao punih 14 godina, nikako ne može nazvati genocidom!

“Poslije višegodišnjeg istraživanja ratnih dešavanja u i oko Srebrenice definitivno sam došao do potvrde da genocida nije bilo. U julu 1995. godine, poslije pada grada, poginulo oko 2.000 muslimanskih muškaraca, a ne 8.000, kako je napumpala muslimanska propagandna mašinerija, a podržali političari nekih zemalja i mediji sa Zapada. Tih 2.000 muslimana poginulo je u borbama sa srpskom vojskom, kada su se probijali prema Tuzli. Genocid u Srebrenici izmislili su Alija Izetbegović i Bil Klinton - kaže Dorin za “Press RS.”

“ Ne treba zaboraviti da su američki mediji naveliko pisali o tome kako je Amerika godinama naoružavala Izetbegovićevu armiju. Inače, Klintonova administracija je bila veoma negativno nastrojena prema Srbima, pa su, na primjer, i hrvatsku akciju “Oluja" usmjerenu na progon i eliminaciju srpskog naroda iz tadašnje Republike Srpske Krajine i zapadnih dijelova BiH dobrim dijelom vodili Klintonovi generali. S druge strane, jedan od srebreničkih lidera Hakija Meholjić i danas tvrdi da je Klinton još 1993. godine nudio Izetbegoviću iskonstruisani masakr nad muslimanima u Srebrenici kao rešenje rata u BiH!”, priča Dorin.

U njegovoj knjizi se i navode dokazi da je u Srebrenici, i to u borbama, stradalo oko 2.000 odraslih muškaraca muslimana. Kaže, nedostajalo im je kao dokaz za “genocid" 8.000 leševa, navodno ubijenih, zato što žrtve borbenih dejstava ne mogu istovremeno da budu i žrtve streljanja.

“Zato, na spisak ‘žrtava’ nisu stavili samo tih 2.000 poginulih u borbama i proboju, nego i mnoge ljude koji su već znatno prije pada Srebrenice umrli, ili stradali u drugim ratnim dejstvima od 1992. do 1995. Na tom spisku bilo je i živih ljudi”, tvrdi Dorin.


Tako se, kaže, dogodilo da se 1996. godine u Bosni na biračkim spiskovima pojavilo i oko 3.000 muslimanskih imena, koja su istovremeno bila i na spisku “srebreničkih žrtava".

“To takođe znači da takozvanom Haškom tribunalu i dalje nedostaju dokazi za „genocid" u Srebrenici, pa zato koriste tvrdnje Hrvata Dražena Erdemovića, za koje je bugarski novinar Germinal Civikov u svojoj najnovijoj knjizi dokazao da su čiste laži”, tvrdi autor knjige o Srebrenici.

Ova knjiga, piše isti list, pojaviće se i na njemačkom jeziku, a izdavač, kako tvrdi autor, namjerava da knjigu izda i na srpskom i na engleskom jeziku.



Knjiga će, međutim, prvo da izađe na njemačkom, jer ljudi koji govore taj jezik, tvrdi autor, zaista ne znaju na osnovu kakve propagande je izmišljen mit o genocidu u Srebrenici. Na njemačkom jeziku knjiga izlazi već sredinom narednog mjeseca.

Istraživanjem Srebrenice i navodnim genocidom Vojske RS nad muslimanskim narodom Aleksandar Dorin bavio sam se punih 14 godina.

Pred kraj rata u BiH činilo mu se, piše ovaj list, da Zapad nema poštene namjere prema narodima u toj zemlji.

“Nisam mogao da se pomirim sa činjenicom da bi u svijet mogla da ode slika o tom ratu koja odgovara isključivo interesima NATO-a. Nažalost, to se ipak na kraju dogodilo”, kaže Dorin.

Sada, kada je poslije mukotrpnog dugogodišnjeg istraživanja došao do neoborivih dokaza koji potvrđuju prava dešavanja u Srebrenici, s kojima svijet nije upoznat, ne želi, kaže, da skreće pažnju na sebe, već samo na knjigu u kojoj je sve rečeno.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE