• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo suđenje Mati Čondriću

Autor SRNA

Suđenje nekadašnjem pripadniku HVO-a Mati Čondriću, optuženom za zločine u Brodu u ljeto 1992. godine, počelo je pred Sudom BiH.

Čondrić je optužen da je krajem jula ili početkom avgusta 1992. godine u kotlovnici stadiona Fudbalskog kluba "Polet" u Brodu omogućio dvojici neidentifikovanih pripadnika HVO-a da siluju jednu osobu.

U optužnici je navedeno da je Čondrić držao uperen pištolj u oštećenu osobu, a nakon što su je pripadnici HVO-a silovali, i sam je seksualno zlostavljao na ponižavajući način, prenosi Birn.

Čondrić je optužen i da je 2. juna 1992. godine u prostorijama stare zgrade Stanice javne bezbjednosti Brod učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju jednog lica, nakon što je dobio naredbu da, s još petoricom policajaca, udara to lice.

Tužilac Milanko Kajganić je, čitajući optužnicu, rekao je da je to lice gubilo svijest jer je udarano pesnicama i nogama.

Prema Kajganićevim riječima, optuženi je krajem jula ili početkom avgusta 1992. godine, u zatvoru u skladištu Robne kuće "Beograd" u naselju Tulek u Brodu, s još jednim pripadnikom HVO-a nogama i rukama udarao jedno lice.

Kajganić je rekao da će dokazati da je Čondrić u vrijeme događaja navedenih u optužnici bio u Vojnoj policiji HVO-a, što će potvrditi određeni svjedoci.

On je napomenuo da će dokazati da su oštećena lica bili civili, te da je optuženi individualno odgovoran za počinjena djela.

Čondrićev branilac Davor Šilić odbacio je optužbe.

"Jedino je tačno da je bio pripadnik 101. brigade policije HVO-a, sve ostalo ne odgovara istini", rekao je Šilić, koji tvrdi da je riječ o zamjeni identiteta, jer su "postojale tri lica sa imenom Mato".

Šilić je objasnio da se ime Mato Čondrić tek pominje 2014. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. mart.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE