• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cerić: Bahatost srpske politike

Posjetu delegacije Islamske zajednice BiH Kosovu reis ocijenio više nego uspješnom.

 Cerić: Bahatost srpske politike Izvor: MONDO

Reis u-l-ulema Mustafa ef. Cerić nakon završetka trodnevne zvanične posjete Prištini kaže da je cilj posjete bio sumiranje posljedica raspada bivše Jugoslavije u kojoj su Albanci i Bošnjaci bili organizovani u jednu IZ sa sjedištem u Sarajevu.

Drugi, razumijevanje stanja nakon osamostaljivanja ove dvije islamske zajednice, te razmatranja mogućnosti za buduću međusobnu suradnju.

“Glavni muftija u Srbiji Muamer ef. Zukorlić i rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Mevlud ef. Dudić zamoljeni su da budu u delegaciji Islamske zajednice u BiH, koja je posjetila Kosovo, zato što je Sandžak u bivšoj Jugoslaviji bio pod administrativnom upravom Odbora IZ u Prištini i zato što je Sandžak važan za buduće odnose između Albanaca i Bošnjaka u okviru saradnje Islamske zajednice na Kosovu i IZBiH.

Veoma važnim ocijenio je i susret s predsjednikom Kosova, što je izazvalo i veliko reagovanje javnosti.

“Susret s predsjednikom Fatmirom Sejdiuom cijenim kao simbol prijateljstva i želje za saradnjom između Albanaca i Bošnjaka u najširem smislu te riječi. U gotovo jednosatnom otvorenom razgovoru, predsjednika Sejdiua doživio sam kao blisku osobu, kao da smo se više puta sreli. Osjetio sam blagost u njegovim riječima i izraze poštovanja prema nama”, kaže resi sa “Avaz.”

S osmijehom na licu i toplinom u duši primio je , kaže, poklon - Šerifovičev Kur'an. Preporučio nam je da sarađujemo za dobrobit svih i da razvijamo međuvjerski dijalog kao temelj budućih dobrih odnosa na Balkanu i u Evropi.

Nakon Cerićeve posjete Prištini uslijedila su žestoka reagovanja srpskih političara u BiH, kojima reis, priznaje, uopšte nije iznenađen.

“Nisam iznenađen bahatošću srpske politike u Bosni i Hercegovini, ali jesam iznenađen sljepoćom političara koji neće da vide da se rađa novi dan”, kaže za isti list Cerić.

Dodao je da oni koji BiH drže u blokadi, koji osporavaju da država BiH ima svoju himnu, koji se protive da Državni parlament usvoji rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici kojom se 11. juli proglašava danom sjećanja na genocid, oni koji opstruišu donošenje potrebnih zakona za slobodni vizni režim svih građana BiH, onaj koji godinama prodaje praznu priču da bi nas što duže i što dublje držao u blokadi, koja sve više liči na koncentracioni logor, u kojem su Sarajlije živjele četiri pune godine - ti, dakle, nemaju pravo da nam govore gdje možemo ići, s kim se možemo družiti i s kim možemo saveze sklapati.

“Oni bi trebalo da shvatite da je prošlo vrijeme ucjena. Čuvanje hatra srpskoj politici Bošnjake vodi u propast. Uvažavajući da ne povrijedimo nerazumne zahtjeve srpska politika nas unazađuje u svakom pogledu. Znajući za te naše obzire i strahove, srpska politika samo pojačava svoje ucjene i opstrukcije, često i na vlastitu štetu, ali neka živi ‘inad politika’. Oni zaboravljaju da vrijeme ‘inad politike’ prolazi, da prolazi vrijeme straha i neslobode”, kategoričan je Cerić.

Dodao je još da je politika "njet" potrošena.

“Ovo je vrijeme ‘da’ slobodi i napretku svih ljudi i naroda. Ovo je vrijeme u kojem naša djeca imaju pravo na edukaciju i na slobodu kretanja. Ovo je vrijeme u kojem se ne može graditi sreća na nesreći drugoga. Prošlo je vrijeme ratova. Ovo je vrijeme mira i saradnje svih naroda na Balkanu i u Evropi. Što prije to svi shvatimo, bit će nam svima bolje.

Razumije, kaže i negodovanje javnosti u Srbiji!

“ To donekle i razumijem. Jer, teže se odučiti ili odviknuti od starih navika, nego naučiti ili naviknuti se na nove navike. Beograd još živi sa nekim starim navikama, kao što je navika da nam Beograd propisuje gdje možemo a gdje ne možemo da idemo te s kim možemo, a s kim ne možemo da se družimo”, kaže Cerić.

Razumije, dodaje, da se Beogradu nije lako naviknuti na ‘našu’ slobodu, ali ako hoće, mi ćemo im pomoći da shvate da je ovdje na Balkanu definitivno jasno da ili ćemo svi biti slobodni ili niko neće biti slobodan.

“To je istina koja treba da nas sve obavezuje”, rekao je Reis u-l-ulema Mustafa ef. Cerić u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz.”

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE