• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barašin: Osuditi Indiru Kamerić

Autor SRNA

Tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin zatražio je da Sudsko vijeće optuženu Indiru Kamerić proglasi krivom i osudi za zločin protiv civila i ratnih zarobljenika srpske i bošnjačke nacionalnosti počinjen 1992. godine na području Broda.

Barašin je zatražio od Suda BiH da Kamerićevoj bude izrečena kazna zatvora koju zaslužuje, ukazujući pri tome na otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.

"Tokom glavnog pretresa, optužba je iznijela dokaze da je optužena nesumnjivo počinila djelo kako je to u optužnici opisano. Na osnovu iznesenih dokaza, Sud će donijeti pravičnu odluku. Vjerujemo da će to biti odluka kojom će Indira Kamerić biti proglašena krivom", rekao je Barašin, a prenosi "Birn".

Indira Kamerić optužena je da je, kao pripadnik 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća odbrane, od aprila do oktobra 1992. godine učestvovala u mučenju civila i ratnih zarobljenika srpske i bošnjačke nacionalnosti u policiji i na stadionu "Polet" u Brodu.

Barašin je istakao da je dokazano da je postojao oružani sukob u vrijeme izvršenja djela, da su oštećeni bili civili, te da je optužena bila pripadnica 101. bosanskobrodske brigade HVO-a.

On smatra da je krivica Kamerićeve u vezi sa fizičkim i psihičkim zlostavljanjem Marka Mitrića, koji na suđenju nije svjedočio zbog bolesti, dokazana na osnovu izjave koju je dao istražnim organima 1994. godine.

Krivica optužene za fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje Hazbe Nukić i zaštićenog svjedoka IK3, prema riječima tužioca, proizlazi iz njihovih iskaza koji nemaju razloga da je neosnovano terete.

"Nukić je ispričala da je predata Indiri, osobi od 30 godina, koja joj je pročitala navodnu optužnicu da je četničkim vojvodama prenosila informacije. Potvrdila je da je aktivno učestvovala u seksualnom zlostavljanju, te da ju je ošamarila dva puta", rekao je Barašin, naglasivši da je Nukić bez imalo dvoumljenja identifikovala Kamerićevu.

Barašin je naveo da su svjedoci optužbe potvrdili da je optužena, zajedno sa ostalim pripadnicima HVO-a, učestvovala u fizičkom zlostavljanju Jove Dujića u "Poletu", udarala ga metalnom šipkom po svim dijelovima tijela, te sa štiklama na nogama skakala po njemu.

Dujića su, prema riječima tužioca, odveli nepoznati pripadnici HVO-a, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1993. godine.

Tužilac je naglasio da smatra dokazanim da je optužena pomagala u silovanju četiri žene, što proizlazi iz iskaza svjedokinja.

"Smatramo da odbrana nije uspjela obezvrijediti dokaznu snagu. Nijedan svjedok odbrane nije dao čvrst alibi. Nije dokazano da se radi o zamjeni identiteta, imajući u vidu da su je svjedoci optužbe prepoznali u sudnici", kazao je Barašin.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 17. marta.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE