• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galijašević u pismu optužio Incka

Dževad Galijašević optužio je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je kriv za sadašnje stanje u pravosuđu BiH.

 Galijašević u pismu optužio Incka Izvor: MONDO

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala tvrdi da strani tužioci i sudije da ne rade ništa što bi iz svijesti naroda na ovim prostorima uklonilo tragove teškog ratnog nasljeđa.

"Šta vi radite ovdje ako narode u BiH ne mirite, ako ne radite ništa što bi iz svijesti ovih naroda uklonilo tragove teškog ratnog nasljeđa, ako sudovi i tužilaštva selektivno i `hajkački` rade po političkim diktatima, a međunarodna zajednica podržava čas jedne - čas druge, katkad više jedne nego druge. Efekat takve politike je erupacija mržnje i međunacionalna netolerancija", naveo je Galijašević u otvorenom pismu Incku.

Galijašević smatra i da se visoki predstavnik uvijek, kada je riječ o njegovim interesima, potrudi da pokaže i narodu i vlasti u BiH da nisu bitni.

"Ako imate na umu evropski put za BiH i bezbjednosti evropskih zemalja i naroda od ove zemlje, prestanite svojim odlukama traumatizovati postojeće institucije i ratom izmučene Srbe, Bošnjake i Hrvate. Laž je da se efikasne institucije BiH mogu izgraditi u međunacionalnoj mržnji, a svojim mjerama tome doprinosite među najsličnijim nacijama na planeti, a jedino opravdanje Vam je namjera da izgradite `efikasnost državnih` institucija", naveo je Galijašević.

On je pozvao visokog predstavnika u BiH da ne radi ništa već da da "malo vremena ovim narodima da odahnu i shvate da moraju zajedno i da je tako najbolje" i poručio da eksperte - tužioce Dejvida Švendimena, Dru Engela i druge pošalje "do Nigerije, Sudana, Iraka, Avganistana ili Pakistana, jer su tamo potrebni ovi hrabri i `stručni` tužioci".

On smatra da je "prividno prvi zamjenik Rafi Gregorijan nagovorio Incka da se obrati sa jasnom porukom `da strani tužioci i sudije moraju ostati u BiH`".

U pismu Incku Galijašević je naveo i da ga je zamjenik glavnog tužioca u i rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH Dejvid Švendimen nedavno predstavio kao izvor velikih pritisaka na Tužilaštvo BiH, te istakao da bi on sigurno, odlučno i nemilosrdno tragao za ratnim zločincima ma gdje oni bili i procesuirao ih.

Švendimen je nedavno u otvorenom pismu upućenom mediji odbacio kao neosnovane tvrdnje Dževada Galijaševića da nijedan bošnjački general neće biti procesuiran za ratne zločine, te istakao da Galijašević nije tužilac i da nikada nije morao donijeti neku tužilačku odluku, kao i da ne snosi nikakvu odgovornost za svoje komentare.

Obraćajući se visokom predstavniku u BiH, Galijašević je ponovio da šef odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Dru Engel nikada nije radio ni u jednoj zemlji kao tužilac, već da je to postao tek u BiH i da je tužilac bez kvalifikacija koje zakon propisuje. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE