• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Održan sastanak tužilaca iz BiH, Srbije i Hrvatske

Autor SRNA

Glavni tužioci BiH, Hrvatske i Srbije održali su u Brčkom trilateralni sastanak posvećen jačanju regionalne saradnje u procesu traženja i identifikacije nestalih lica, kao bitnog segmenta u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

U današnjem saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da je tužilac BiH Goran Salihović na sastanku istakao da je ova zemlja izuzetno zainteresovana za ovaj proces, s obzirom da se u BiH traga za još oko 8.000 lica, a u nekim od ovih procesa traženja bitna je saradnja sa susjednim zemljama kako bi žrtve bile pronađene i identifikovane.

"Proces traženja i identifikacije nestalih lica jedan je od prioriteta Tužilaštva BiH i učinićemo sve što je potrebno da se ovaj proces ubrza", kaže Salihović.

Sastanku su, tužioca BiH Gorana Salihovića, Hrvatske Dinka Cvitana i Srbije Vladimira Vukčevića, prisustvovali i predstavnici institucija za traženje nestalih lica iz ovih zemalja, koji su govorili o dosadašnjim rezultatima u traženju i identifikaciji nestalih osoba, kao i potrebnim aktivnostima u budućnosti.

"BiH je nakon rata imala najveći broj nestalih lica u odnosu na zemlje regiona, a pozitivan pomak je što je pronađeno i identifikovano oko dvije trećine od ukupnog broja nestalih lica, što je puno veći broj pronađenih u odnosu na situaciju nakon ratnih sukoba u drugim dijelovima svijeta", ističe se u saopštenju Tužilaštva.

Zajednički zaključak sastanka je da je potrebna intenzivnija saradnja i razmjena podataka o nestalim licima između tužilaštava i institucija u zemljama regiona kako bi se i na ovaj način ubrzao proces traženja i identifikacije nestalih.

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim aktivnostima u pojedinim predmetima traženja nestalih u kojima je potrebna regionalna saradnja, kako bi došlo do pronalaska žrtava.

Sastanak u Brčkom prvi je trilateralni sastanak na kojem učestvuju funkcioneri tužilaštava i institucija koje su uključene u proces traženja nestalih, što je pozitivan pomak u ovom procesu, koji se treba nastaviti i u budućnosti - ocijenili su učesnici sastanka.

Trilateralni sastanak u Brčkom održan je pod pokroviteljstvom i podrškom Ujedinjenih nacija, odnosno u organizaciji Misije UNDP-a u BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE