• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška ukidanju "bijelog hljeba"

Autor SRNA

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je podržala u drugoj fazi Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama kojim se ukida takozvani bijeli hljeb.

Predloženom izmjenom briše se odredba Zakona prema kojoj izabrani i imenovani funkcioneri na nivou BiH imaju pravo na platu godinu dana po isteku mandata.

Komisija nije podržala amandmane Nikole Lovrinovića iz HDZ BiH kojima se ne ukida, već samo redukuje pravo izabranih i imenovanih funkcionera na jednogodišnju platu po isteku mandata.

Konačnu odluku o predloženoj izmjeni Zakona donijeće Predstavnički dom.

Članovi Komisije za finansije i budžet podržali su i Predstavničkom domu u dalju parlamentarnu proceduru uputili inicijativu poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević da se od Centralne banke BiH zatraži informacija o problemima korisnika kredita ugovorenih sa klauzulom o indeksiranju obaveze u švajcarskim francima i mjerama preduzetim za rješavanje ovih problema.

Pandurevićeva je kao predlagač inicijative navela da Centralna banka, između ostalog, brine o finansijskoj stabilnosti BiH, te da ima ulogu koordinatora.

"U prošlosti se Centralna banka borila sa ovakvim problemom i ne znam zašto se ne bi sada izjasnila o njemu", rekla je Pandurevićeva i dodala da se zbog problema rasta kursa švajcarskog franka ubilo 20 korisnika kredita ugovorenih sa klauzulom o indeksiranju obaveze u švajcarskim francima.

Protiv ove inicijative bila je Dušanka Majkić iz SNSD, prema čijim riječima, ugovorni odnosi između banaka i klijenata nemaju veze sa Centralnom bankom.

"Centralnu banku niko nije pitao kada su ugovori o ovim kreditima zaključivani i svi su mogli biti svjesni rizika koji preuzimaju", naglasila je Majkićeva.

Ne sporeći potrebu da se pomogne korisnicima kredita u švajcarskim francima, Majkićeva je rekla da bi bilo logičnije za rješenje pitati entitetske agencije za bankarstvo kao regulatore.

I Salko Sokolović iz SDA stava je da Centralna banka nije adresa za ovo pitanje, ali je izrazio nadu da će rasprava o ovoj inicijativi u Predstavničkom domu uputiti na adekvatno rješenje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE