• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS priprema zakon o referendumu

Srpska demokratska stranka (SDS) radi na pripremi zakona o referendumu i građanskim inicijativama, koji je neophodan Republici Srpskoj (RS).

 SDS priprema zakon o referendumu Izvor: MONDO

Potpredsjednik ove stranke Ognjen Tadić je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će ovaj zakon, u vremenu opšteg negiranja demokratskih pravila, principa i procedura, dati priliku građanima da se u što većoj mjeri obrate zakonodavnoj vlasti i na taj način izraze svoj stav i volju.

"Ovim zakonskim rješenjem biće utvrđen broj potrebnih potpisa građana, kako bi građanska inicijativa postala obavezujuća za Narodnu skupštinu RS. Kvalitet ovog zakona je u tome što predviđa smanjenje cenzusa uspjeha referenduma sa 51odsto upisanih birača na niži broj, odnosno 50 odsto plus jedan birač od ukupnog broja izašlih građana na birališta", pojasnio je Tadić.

Tadić očekuje da će SDS do prve naredne redovne sjednice Narodne skupštine RS imati pripremljen tekst tog zakona.

On je naveo da SDS neće podržati izmjenu Zakona o indirektnom oporezivanju, niti će glasati za povećanje stope PDV-a sa 17 na 23 odsto, ističući da je ovo nepotrebno rješenje koje dolazi u vremenu u kojem se ponovo žele istaći određene političke priče, nasuprot ekonomskim i socijalnim pokazateljima koji "govore da je stanje u BiH pogubno, poražavajuće i loše".

Tadić kaže da se najavljuje povećanje stope PDV-a, jer su "nagomilane" institucije na nivou BiH, koje narod više ne može finansirati.

"Treba otvoriti pitanje šta treba uraditi sa tim institucijama, pogotovo sa onima za koje je već Narodna skupština RS ocijenila da nemaju svoju svrhu i da ne daju nikakve rezultate", istakao je potpredsjednik SDS-a.

Tadić je podsjetio da je SDS i ranije ukazivao da je Federacija BiH finansijski neodrživa i da se rješenje treba tražiti u novom sporazumu između većinskih naroda Hrvata i Bošnjaka, ali ne na štetu konstitutivnog srpskog naroda.

Povodom najava da će se povećati kamatne stope kod banaka u RS i Federaciji BiH, Tadić je poručio da treba održati hitan sastanak sa predstavnicima banaka i Agencije za bankarstvo, te zaprijetiti svima koji najavljuju povećanje kamatnih stopa da će iz njihovih banaka biti povučena budžetska sredstva javne potrošnje. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE