• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RVI: Premijeru, zašto štedite na nama?

Ratni vojni invalidi pozvali federalnog premijera da hitno izvrši reviziju načina ostvarivanja ušteda.

 RVI: Premijeru, zašto štedite na nama? Izvor: MONDO

Udruženje ratnih vojnih invalida Federacije BiH sa stoodstotnim invaliditetom pozvalo je federalnog premijera Mustafu Mujezinovića da hitno izvrši reviziju načina ostvarivanja ušteda u FBiH, koja se uglavnom sprovodi na teret boračke populacije stanovništva, koja je i najugroženija.

Udruženje je saopštilo da je odluka federalne Vlade da smanji za 10 odsto beneficirane penzije za ratne vojne invalide, dovela do toga da 10 000 pripadnika te kategorije sada prima penziju manju od minimalne, koja iznosi 266 KM.

Pored toga, ratne vojne invalide čeka i umanjenje invalidnina za 10 odsto na godišnjem nivou, navodi se u saopštenju za javnost.

Udruženje podsjeća da su za pola godine isplaćene invalidnine u cijelom iznosu, te smatra očitim da će za drugu polovinu godine one morati biti umanjene ne za 10, nego za 20 odsto.

Istovremeno, ratni vojni invalidi uputili su kritiku i na račun prevelikog broja lica zaposlenih u federalnoj administraciji na poslovima zaštite boračkih i invalidskih prava.

"Ako uzmemo u obzir da je njihov posao uglavnom samo isplata invalidnina - s velikim manjkavostima, kako je utvrdio Ured za reviziju institucija u FBiH, prostora za smanjenje i uštedu našeg krvavog novca itekako ima", poručili su iz Udruženja. 

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE