• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH bez vlasti, u nedjelju novi pregovori

Autor SRNA

Delegacije SDA, HDZ-a BiH i DF-a nisu danas na sastanku u Sarajevu uspjele postići dogovor o sastavu nove vlade Federacije BiH (FBiH).

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je novinarima nakon sastanka da će razgovori biti nastavljeni u nedjelju, 1. marta, kada će pokušati približiti stavove.

"Očekivati je da ćemo svi napraviti napor i korektnu atmosferu. Dogovorili smo da nećemo iznositi previše detalja da bi atmosfera ostala na nivou partnera koji zajedno žele pokrenuti BiH", rekao je Čović.

Čović kaže da do nastavka razgovora ima još dovoljno prostora za postizanje kompromisa u pogledu kvaliteta ministarstava.

"Šest ministarstava u Vladi FBiH nisu nikakvi zahtjevi, to je jednostavno stav političke opcije, grupe stranaka, koja vjeruje da joj pripada trećina izvršne vlasti. To je racionalan odnos prema rezultatima izbora i ustavnoj poziciji unutar BiH", rekao je Čović.

On je naveo da vrijeme ističe i da što prije treba doći do dogovora ukoliko postoji realna mogućnost za to, a u suprotnom tražiti druge modalitete.

"HDZ BiH je svjestan ambijenta u kojem je prihvatio određene odnose i povučene poteze u ime određenih grupa stranaka i koalicija. Vrlo smo jasno rekli da se želimo krajnje korektno i profesionalno prema tome odnositi i preuzeti odgovornost za poziciju svog naroda i poziciju svih građana", rekao je Čović.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović istakao je da je SDA do sada pokazala spremnost da napravi ustupak, izrazivši nadu da će do razgovora u nedjelju "sazreti stavovi kod nekih drugih".

"SDA je bila spremna dati ustupke i kada bi svi bili spremni pristupiti na barem sličan način, mogli smo imati dogovor i večeras", rekao je Izetbegović.

On je rekao da je SDA spremna da prepusti DF-u jedno ministarsko mjesto namijenjeno Bošnjacima i da spusti broj zahtijevanih ministarstava.

"Mislim da ne bi sada trebalo ništa raditi što će drugu stranu da isprovocira i da otvori krizu u BiH. Mislim da se mora uraditi sve da se uđe sa dobrom energijom i atmosferom u mandat", kaže Izetbegović.

Predsjednik DF-a Željko Komšić nije želio da iznosi detalje razgovora, navodeću da "ne želi da kvari atmosferu".

"Ima do nedjelje dosta vremena da razmislimo o tome šta znači čiji stav i gdje to i u šta politički vodi FBiH, te šta to znači na praktičnom političkom planu. Mislim da smo svjesni šta se od nas očekuje i volio bih biti opstimista i reći da ćemo u nedjelju postići tu vrstu dogovora", dodao je Komšić.

On je pojasnio da se na dašanjem sastanku raspravljalo o brojkama, odnosno, koliko ministarstava pripada kojoj stranci, napomenuvši da o resorima nije razgovarano.

Delegaciju SDA predstavljali su Bakir Izetbegović i Adil Osmanović, HDZ BiH lider stranke Dragan Čović, a delegaciju DF-a predsjednik stranke Željko Komšić, te Sifet Podžić i Emir Suljagić.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ) i mandatar za sastav nove vlade FBiH Fadil Novalić (SDA).

Prvi sastanak o formiranju Vlade FBiH održan je 22. februara, nakon što je dogovoren novi sastav Savjeta ministara BiH.

Naredni sastanak zakazan je za nedjelju, 1. marta, u 16.00 časova.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE