• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasić: MUP neće podržati antikorupcioni tim BiH

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske neće dati podršku antikorupcionionom timu BiH, izjavio Gojko Vasić.

 Vasić: MUP neće podržati antikorupcioni tim BiH Izvor: MONDO

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) neće dati podršku antikorupcionionom timu BiH, zamišljenom kao nova policijska agencija koja bi bila jedina u BiH zadužena za borbu protiv korupcije, izjavio je načelnik uprave Krim policije MUP-a RS Gojko Vasić.

On je naveo da su pojedini članovi Međuresorne radne grupe Savjeta ministara BiH, koja je zadužena za izradu zakona prema kojem bi bio uspostavljen antikorupcioni tim BiH, pokušali da "proguraju" ideju o formiranju neke nove policijske agencije.

Vasić je za "Glas Srpske" rekao da su ti prijedlozi protivni stavu MUP-a RS i Evropske komisije kada je riječ o uspostaljanju tima za borbu protiv korupcije na nivou BiH.

"MUP RS bi podržao formiranje antikorupcionog tima BiH kao koordinacionog tijela koje bi činili predstavnici svih policijskih agencija koje vode istragu i nadležnih ministarstava koja se po drugom osnovu uključuju u borbu protiv korupcije", rekao je Vasić.

Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Zoran Koprivica smatra da bi antikorupcioni tim BiH bio moćan mehanizam koji bi po nalozima iz Sarajeva i iz određenih krugova međunarodne zajednice vršio snažan pritisak na RS, te dodao da je to još jedan pokušaj da se kroz priču o ispunjavanju uslova na putu prema EU oslabe nadležnosti RS.

Poslanik SDS-a u parlamentu BiH Savo Erić kaže da se protivi formiranju antikorupcionog tima BiH koji bi imao bilo kakve policijske nadležnosti i napominje da BiH ima dovoljno agencija i službi koje se adekvatno mogu boriti protiv korupcije da ima političke volje.

Predsjedavajući Komisije za evropske integracije parlamenta BiH Halid Genjac izjavio je da će prilikom ispunjavanja uslova potrebnih za liberalizaciju viznog režima najviše problema biti upravo u vezi s formiranjem antikorupcionog tima BiH, koji treba da prati, sugeriše, koordiniše i na jednom mjestu ima objedinjen sistem borbe protiv korupcije.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić rekao je da je antikorupcioni tim potreban BiH u procesu integracije u EU, jer takve timove ima većina njenih članica, ali je upozorio da je, zbog specifične političke i bezbjednosne situacije u BiH, potrebno "širom otvoriti oči" prilikom njegovog formiranja.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ranije je rekao da do kraja septembra u BiH treba završiti usklađivanje krivičnog zakonodavstva, donijeti zakon o antikorupcionim tijelima i usvojiti strategije o borbi protiv korupcije, pranja novca, terorizma i organizovanog kriminala.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE