• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Venci sveće i šetnje na dan ubistva premijera

U Beogradu je obeležana peta godišnjica od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

 Venci sveće i šetnje na dan ubistva premijera Izvor: MONDO

Rukovodstvo Demokratske stranke (DS) položilo je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju vence i zapalilo sveće na grobu ubijenog predsednika stranke i premijera.

Počast ubijenom premijeru odali su lider DS-a i predsednik Srbije Boris Tadić, rukovodstvo stranke i svi ministri u vladi iz redova te stranke.

Sveće su zapalili i supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić i njegova deca Jovana i Luka.
Više stotina građana okupilo se u Aleji i odalo poštu ubijenom premijeru.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu održano je finalno takmičenje u besedništvu "Zoranu u čast".

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i ministri u Vladi položili su venac na spomen ploču u dvorištu zgrade Vlade, na mestu na kojem je pre pet godina ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić.

Na vencu je napisano "Doktoru Zoranu Đinđiću - Vlada Srbije".

U delegaciji Vlade Srbije su, pored Koštunice, bili svi ministri osim potpredsednika Vlade Božidara Đelića.

I članovi Vlade Srbije na čijem čelu je bio Zoran Đinđć položili su vence na spomen ploču i upalili sveće u dvorištu vlade, na mestu gde je Đinđić ubijen pre pet godina.

Na vencu koji je položio Božidar Đelić piše "našem Zoranu - ministri iz Demokratske stranke".

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija u Đinđićevoj vladi Božidar Đelić izjavio je da je ponosan što je bio član vlade Zorana Đinđića i ocenio da se pet godina nakon njegovog ubistva "vidi koliko nam nedostaje".

Bivši premijer Srbije Zoran Živković rekao je novinarima da su "vlade Vojislava Koštunice vratile Srbiju deceniju i po unazad".

Polaganju venaca prisustovali su članovi Đinđićeve vlade Zoran Živković, Božidar Đelić, Nebojša Čović, Goran Pitić, Gašo Knežević, Rodoljub Šabić, Gordana Matković, Slobodan Milosavljević, Aleksandar Vlahović, Dragan Domezet, Dragoslav Šumarac i Dragan Milovanović.

Predstavnici Liberalno demokratske partije, na čelu sa Čedomirom Jovanovićem, položili su venac na spomen-ploču u dvorištu Vlade Srbije i upalili sveće na mestu gde je pre pet godina ubijen premijer Zoran Đinđić.

Više stotina pristalica i članova LDP je do zgrade Vlade došlo pešice centralnim gradskim ulicama od sedišta stranke u Siminoj ulici.

Oni su potom pešice, "šetnjom za Zorana", otišli do Novog groblja gde će položiti vence na grob Zorana Đinđića.

Nakon polaganja venaca u dvorištu zgrade Vlade Srbije, Jovanović je novinarima rekao da Srbija "pet godina propada i nestaje, kao žrtva politike koja je ubila Zorana Đinđića".

Jovanović je rekao da je 12. mart 2003. godine "prokletstvo za Srbiju" i da se Srbija mora vratiti na put Zorana Đinđića.

On je podsetio na izjavu pokojnog premijera koji je građanima poručio "srešćemo se u budućnosti" i rekao da bi LDP voleo da se ta budućnost dogodi 11. maja ove godine, na izborima.

Jovanović je rekao da su Đinđićeve ideje veće od svakog pojedinca i svake političke stranke i da naredna godišnjica Đinđićeve smrti mora biti godišnjica kada će Srbija moći da kaže da živi viziju Zorana Đinđića, a ne da je sanjamo i želimo, kao što je to na žalost danas".

"Neka to bude dana kada će sve Đinđićeve ubice biti u zatvoru", rekao je Jovanović i naveo da činjenica da su posle pet godina poznati izvršioci, a ne i nalogodavci ubistva premijera, predstavlja kompromitaciju onih koji su došli na vlast nakon ubistva Đinđića.

Jovanović je rekao da je Vojislav Koštunicu izuzetno odgovoran zato što je očuvao sistem vrednosti Slobodana Milosevićam, a pogotovu zbog toga što je učinio sve kako bi srušio vladu Zorana Đinđića.

Koštunicu smatram za osobu koja "prva među odgovornima za 12. mart", naglasio je Čeda Jovanović.

"Evropski pokret prijateljstva" su u Knez Mihailovoj ulici delili prolaznicima knjigu "Metafore dr Zorana Đinđića" koja sadrži 300 citata Zorana Đinđića.

Predstavnici nevladine organizacije "Evropa nema alternativu" okupili su se na platou ispred Filozofskog fakulteta u 14.30, gde je prikazan dokumentarni film u trajanju od dvadesetak minuta, a zatim se uputili u šetnju do Novog groblja i položili cveće.

Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine u dvorištu Vlade Srbije.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE