• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reekshumirani posmrtni ostaci Avde Palića

U Visokom reekshumirani posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju pukovniku nekadašnje Armije BiH Avdi Paliću.

 Reekshumirani posmrtni ostaci Avde Palića Izvor: MONDO

Na gradskom groblju u Visokom danas su reekshumirani posmrtni ostaci za koje se sa velikom sigurnošću pretpostavlja da pripadaju pukovniku nekadašnje Armije BiH Avdi Paliću, javio je Radio BH1.

U skladu sa željom porodice Palić, biće izvršena analiza DNK uzoraka glave, odnosno zuba.

Palićeva supruga Esma rekla je da je dodatna provjera u interesu svih onih koji aktivno učestvuju u procesu pronalaženja i identifikacije nestalih lica u BiH.

"Vješto skrivana istina"

Goran Krčmar, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS, smatra da bi bivša komisija Vlade RS za utvrđivanje sudbine Avde Palića davno riješila taj slučaj da je imala podatke o Paliću kojima je raspolagala tadašnja federalna Komisija za traženje nestalih lica.

On tvrdi da su predstavnici bivše Federalne komisije za traženje nestalih lica, sada Instituta za nestala lica BiH, znali gdje se nalazi Palićevo tijelo, ali da su to vješto skrivali od javnosti zbog političkog pritiska na RS.

"Predstavnici federalne komisije od 2001. godine imali su ulazne podatke gdje se nalazi tijelo Palića", rekao je Krčmar komentrišući jučerašnju izjavu američkog ambasadora u BiH Čarlsa Ingliša koji je izrazio uvjerenje da je nedostavljanje informacija od lica koja su posljednja vidjela Palića "jasan faktor koji je odgodio identifikaciju njegovih posmrtnih ostataka".

Krčmar smatra neprimjerenim da se u BiH favorizuju pojedini slučajevi nestalih, dok ima nekoliko hiljada nerješenih i podsjeća da je federalna komisija 3. novembra 2001. godine ekshumirala devet tijela u Rogatici, a da je 2003. godine identifikovala Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića koji su nestali zajedno sa Palićem.

"Politika mora napustiti Institut za nestala lica BiH da bi proces traženja nestalih lica mogao da bude nastavljen u interesu svih porodica nestalih", naveo je Krčmar.

On je napomenuo da slučaj "Palić" najbolje pokazuje kako u BiH funkcioniše proces traženja nestalih i u kojoj se fazi trenutno nalazi.

Američki ambasador u BiH Čarls Ingliš rekao je da SAD daju punu podršku naporima Instituta za traženje nestalih lica BiH i ICMP za ubrzanje procesa identifikacije nestalih i istakao potrebu da sve osobe koje imaju saznanja o sudbini nestalih te informacije podijele da bi se olakšale patnje njihovim porodicama.

Ingliš se juče u Sarajevu sastao sa Esmom Palić, suprugom pukovnika Armije BiH Avde Palića čiji su posmrtni nedavno identifikovani, i tom prilikom izrazio uvjerenje da je nedostavljanje informacija od lica koja su posljednja vidjela Palića jasan faktor koji je odgodio identifikaciju njegovih posmrtnih ostataka.

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice još u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice, zajedno sa ostacima još osam žrtava, ali su tek nedavno identifikovani na osnovu DNK analize.

Laboratorija za DNK analizu Međunarodne komisije za nestale osobe dostavila je Institutu za nestale osobe BiH DNK izvještaj koji potvrđuje da se među ekshumiranim 2001. godine u masovnoj grobnici na lokalitetu Gajevi, nalaze posmrtni ostaci ratnog komandanta Žepe Avde Palića.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE