• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: U BiH nema nikakve kohezije

Autor SRNA

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da proslavljanje određenih datuma samo u pojedinim dijelovima BiH govori da tu nema nikakve kohezije, niti kompaktnosti.

Cvijanovićeva je, povodom 1. marta koji se u Federaciji BiH obilježava kao "dana nezavisnosti", rekla da činjenica da sutra samo jedan dio BiH slavi praznik dovoljno govori o BiH.

Ona je izjavila novinarima u Beogradu da je to uobičajena priča i da je to što se u Sarajevu sutra slavi manje važno od činjenice da je Srpska večeras u Beogradu obilježila Dan Republike Srpske i 23 godine od proglašenja prvog Ustava Srpske.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U FBiH taj dan se obilježava kao "dan nezavisnosti", dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović, te spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE