• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruska čistka u Naftnoj industriji RS

Vlasnici „Njeftgazinkora" napravili veliku „sječu" rukovodećih kadrova „Optima grupe" jer nisu uspjeli da se probiju na tržište FBiH, piše "Press RS".

 Ruska čistka u Naftnoj industriji RS Izvor: MONDO

Ruski vlasnici Naftne industrije RS napravili su veliku „sječu" rukovodećih kadrova „Optima grupe", njihove firme za prodaju naftnih derivata iz brodske rafinerije i pitanje je dana kada će doći i do smjena rukovodilaca u preduzećima, koja je prije dve godine kupila korporacija „Njeftgazinkor", tvrde sagovornici "Pressa RS".

Ovaj list navodi da na rukovodećim mjestima u „Optima grupi", koja rukovodi radom svih preduzeća iz sastava Naftne industrije, od utorka sjede novi direktori. Dosadašnji generalni direktor Igor Ratkjevič smenjen je još prošle sedmice, a na njegovo mjesto je ekspresno, po direktivi iz Moskve, postavljen novi direktor, takođe Rus. Prema saznanjima Pressa RS, prekjuče je zamijenjen i dosadašnji direktor za komercijalne poslove, ali i on, kao i dosadašnji direktor „Optime", ostaju u firmi, ali na manje važnim pozicijama.

Izvor Pressa RS blizak NI RS kaže da Aleksandar Litvinenko, generalni direktor brodske Rafinerije, iako se spekulisalo, nije smijenjen. On, ipak, dodaje da sudeći po dosadašnjim potezima vlasnika firme, ništa nije isključeno.

"Sve bi trebalo da bude jasnije kada u Banjaluku dođe Jurij Smirnov, predsjednik ruskog „Njeftgazinkora", koji su vlasnici Naftne industrije. On će dati instrukcije za buduće poslovanje i zadatke novom rukovodstvu", tvrde upućeni izvori.

Više nezavisnih izvora juče je ovom listu potvrdilo da kadrovske rokade u Naftnoj industrije nisu dotakle rukovodioce preduzeća iz sastava koncerna - Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i „Petrola". Iako niko od rukovodilaca ovih preduzeća nije želio da govori na ovu temu, iz pouzdanih izvora se saznaje da smjene, bar za sada, ne odnose na njih, već da su isključivo usmjerene na „Optima grupu".

Direktor Ekonomskog instituta u Banjaluci Duško Jakšić kaže da nikoga ne treba da iznenade smjene čelnih ljudi u „Optima grupi", jer je, kako kaže, razumljivo da ruski vlasnik NI RS želi da osvoji i federalno tržište, nakon što je u RS već zauzeo dobre pozicije.

"Ipak, lično ne bih tražio uzrok slabije prodaje brodskih derivata na području FBiH u nesposobnosti menadžmenta „Optime", već u otporu distributera nafte i naftnih derivata. Nije neočekivano da prodaja u FBiH ide sporijim tempom, pri čemu ne treba smetnuti s uma ni političku dimenziju, odnosno politički diktiran otpor prema svim ruskim proizvodima", smatra Jakšić.

„Optima grupa", kao firma ćerka, vodi glavnu riječ u poslovanju sve tri kompanije iz sastava Naftne industrije - Rafinerije nafte Brod, Rafinerije motornih ulja Modriča i „Petrolovog" lanca od 78 benzinskih pumpi. Ta firma, sa sjedištem u Banjaluci, koordiniše poslovanje sve tri firme i prodaje svu proizvedenu robu iz Rafinerije, koja je, prema zvaničnoj statistici, u prvih pet mjeseci ove godine uvećala svoju proizvodnju za nevjerovatnih 4.700 odsto i tako uticala na rast cjelokupne industrijske proizvodnje za čak 16,8 procenata.

U naftnim krugovima spekuliše se da bi iznenadne smjene mogle biti povezane sa problemima koje „Optima" ima u distribuciji brodskih derivata na federalnom tržištu, odnosno nagomilanim zalihama prerađene nafte. Jer, iako je Rafinerija nafte preuzela dobar dio naftnog „kolača" u RS, u drugom entitetu, ali i u zemljama okruženja je napravila početne korake u osvajanju tržišta. Planovi nisu realizovani uglavnom zbog ograničenja stare linije Rafinerije, koja za sada može da proizvodi derivate prilagođene za motore vozila po ekološkom standardu „euro 3", dok je za izvoz u zemlje EU potrebno dostići „euro 4". Zbog toga je plasman brodskog goriva u okolnim državama išao slabo i bazirao se na prodaji vrlo traženog bitumena, nusproizvoda koji se najviše koristi za proizvodnju asfalta. Doduše, rukovodstvo Rafinerije još je ranije najavilo da će do nove godine osposobiti kapacitete za proizvodnju derivata po standardu „euro 4", a da će do kraja 2011. godine dostići „euro 5".

"Da bi uspješno poslovala, „Optima" mora osvojiti tržište FBiH, koje se primarno podmiruje derivatima iz hrvatskih i mađarskih rafinerija. Bez obzira na ove probleme, Rusi se nezaustavljivo kreću u tom pravcu, o čemu svjedoči i preuzimanje 10 benzinskih pumpi od hrvatskog tajkuna Ivice Zovka. Rusi su za njegove pumpe iskeširali čak 25 miliona maraka i time samo potvrdili ranije najave da će ići u osvajanje federalnog tržišta i zauzimanje pozicije u zemljama regiona ", tvrde u naftnim krugovima u RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE