• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH bez vlasti, u utorak novi sastanak

Autor SRNA

U Sarajevu je završen sastanak delegacija SDA i HDZ-a o formiranju vlasti u FBiH. Lider DF-a Željko Komšić napustio sastanak nakon pola sata, istakavši da više neće učestvovati u daljim razgovorima.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović saglasili su se da sutra budu održani sastanci stranačkih tijela na kojima će biti dogovoreni dalji koraci u procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH, koji bi bili priprema za novi sastanak SDA i HDZ-a u utorak, 3. marta.

Izetbegović je na konferenciji za novinare, nakon neuspješnog sastanka koji je napustio lider DF-a Željko Komšić, rekao da je problem nastao nakon što je on iznio prijedlog koji je Komšić predložio juče, a koji je sada za lidera DF-a postao neprihvatljiv.

"Prenio sam prijedlog Komšića koji je on meni predložio juče, a to je da ustupimo pet hrvatskih pozicija HDZ-u uz mogućnost da šestu poziciju HDZ predloži iz reda ostalih, a da se DF i SDA slože sa izborom kandidata", rekao je Izetbegović.

Prema tom prijedlogu, dodao je Izetbegović, DF-u bi pripala tri srpska mjesta i jedno bošnjačko, i to resori finansija, energetike, turizma i "još jedno ministarstvo".

On je dodao da bi SDA pripalo pet bošnjačkih i jedna srpska ministarska pozicija, a na poziciju ministra poljoprivrede došao bi čovjek iz SDA koji bi bio usaglašen sa DF-om.

"Kada sam je iznio taj njegov prijedlog, on je rekao da je to neprihvatljivo i da ne može ostati u takvoj koaliciji na nivou FBiH", rekao je Izetbegović, dodavši da ga je takav stav i promjena mišljenja iznenadila, ali da se nada da će se Komšić predomisliti i vratiti u koaliciju.

Izetbegović je istakao da SDA ne bi smjela ići ispod izbornog rezultata, a to je šest ministarskih pozicija, te da ne može sada konkretno govoriti o mogućem izboru trećeg koalicinog partnera jer će o tome odlučivati Predsjedništvo SDA.

Čović je rekao da je zaključak delegacija SDA i HDZ-a da sutra održe sastanke stranačkih tijela, kao pripremu za sastanak u utorak, na kojem bi se razgovaralo o implementaciji izvršne vlasti i na nivou BiH i na nivou FBiH.

"Posljednji termin za formiranje vlasti je 11. mart i do 10. marta moramo imati formiranu i Vladu FBiH i Savjeta ministara", napomenuo je Čović.

Navodeći da je jasno dogovorena struktura na nivou Savjeta ministara i kada je riječ o DF-u, Čović je rekao da nije razumio da neko izlazi iz te strukture i da ne vidi zašto ne bi bio ispoštovan raniji dogovor.

Čović je istakao da bi bilo rizično i da "ne bi bilo pametno ući u ambijent stvaranja manjinske vlade" na nivou FBiH koja ne bi imala dovoljnu podršku parlamenta FBiH.

Lider DF-a Željko Komšić napustio je sastanak o formiranju vlasti u FBiH nakon pola sata, istakavši da više neće učestvovati u daljim razgovorima o ovoj temi, jer je SDA pristala na određene ustupke HDZ-u.

"Nismo mogli doći do dogovora. SDA je pristala da u Vladi FBiH ima šest ministara i premijera, da HDZ-u pripadne šest ministarstava, a DF-u četiri, što je za nas neprihvatljivo. DF je napravio dovoljno ustupaka kod Savjeta ministara BiH. Na ovaj način ne bi se poštovao izborni rezultat koji je ostvario DF", rekao je Komšić nakon što je napustio sastanak.

Komšić je istakao da će DF podržati formiranje "manjinske vlade" samo iz razloga da bi se došlo do formiranja Vlade FBiH.

On je istakao da će DF ostati dio buduće vlasti u Savjetu ministara BiH, ali da će se "ukoliko kažu da DF smeta u Savjetu ministara, povući".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE