• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR počinje popis imovine BiH

OHR pokrenuo proces popisa nekretnina nad kojima je krajem 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša Socijalistička Republika BiH

 OHR počinje popis imovine BiH Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pokrenuo je proces u okviru koga će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša Socijalistička Republika BiH, te nekretnina koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

OHR će u okviru tog procesa prikupiti podatke iz svake od 48 zemljišno-knjižnih kancelarija u BiH, a kada budu prikupljene sve potrebne informacije, dostaviće izvještaj Savjetu ministara i entitetskim premijerima, koji onda moraju odlučiti o tome kako će raspodijeliti imovinu putem sporazuma između Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada.

Imovina obuhvaćena procesom, te datum od kada počinje popis utvrđeni su jednoglasnom odlukom Savjeta ministara 9. aprila 2009. godine, saopšteno je iz OHR-a.

Iz OHR-a navode da je sada jasno da Radna grupa za popis imovine, kojoj je Savjet ministara dao mandat, neće biti u stanju da završi popis imovine do 30. septembra 2009. godine, kada ističe rok, s obzirom da nije bila u stanju da se dogovori čak ni oko metodologije prikupljanja podataka.

"Ne smije se propustiti mogućnost da se cilj u vezi sa državnom imovinom u potpunosti ispuni prije novembarske sjednice Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira", rekao je Incko.

Popis imovine je tehnički proces prikupljanja podataka, prvenstveno iz zemljišno-knjižne kancelarije i katastra i riječ je o informacijama koje su već dostupne javnosti.

Prikupljanjem ovih informacija, OHR neće ni na koji način prejudicirati ishod političkog dogovora koji se mora postići o raspodjeli ove imovine.

U saopštenju se navodi da je iznalaženje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje raspodjele imovine između državnog i drugih nivoa vlasti prvi od pet ciljeva koje je postavio Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira kao preduslov za zatvaranje OHR-a.

Upravni odbor je dao uputstva visokom predstavniku da preduzme sve odgovarajuće mjere da bi osigurao da svih pet ciljeva u potpunosti bude ispunjeno.

"Svako ko se protivi ovome trebalo bi da objasni zašto je protiv transparentnog procesa prikupljanja informacija kojim će se utvrditi status imovine koja pripada građanima BiH", rekao je Incko.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE