• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravko Tolimir nasilno identifikovan?

Penzionisani general VRS optužio je upravu pritvorske jedinice Haškog tribunala da je od njega nasilno uzela otiske prstiju, te ga fotografisala.

 Zdravko Tolimir nasilno identifikovan? Izvor: MONDO

"Pozvan sam na razgovor kod upravnika pritvorske jedinice, gdje sam zatekao nekoliko osoba i tehničke aparate. Zahtijevali su od mene otiske prstiju, ali sam odbio da ih dam. Osoblje pritvorske jednice tada je primijenilo fizičke mjere i uzelo otiske, te su me fotografisali", ističe Tolimir u svom podnesku Haškom tribunalu.

U podnesku Tolimir zahtijeva od Vijeća Haškog tribunala da provjeri rad osoblja pritvorske jedinice prema optuženicima, da se istraže razlozi nasilnog uzimanja njegovih otisaka i fotografisanje, te da se utvrdi da li je neko to zahtijevao.

Tolimir se tereti za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene od jula do novembra 1995. godine na području Srebrenice i Žepe.

Bivšeg zamjenika komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS Zdravka Tolimira, koji u Hagu još čeka početak suđenja, uhapsili su krajem maja 2007. godine na području BiH pripadnici policije RS, nakon čega je prebačen u Haški tribunal.

U podnesku Tolimir ističe da nije uhapšen u BiH, nego da je kidnapovan u Beogradu, nakon čega je ilegalno prebačen u BiH, a potom u Tribunal.

"I tada sam odbio da potvrdim svoj identitet, jer sam zahtijevao da mi se dobave dokumenti koji su oduzeti prilikom kidnapovanja u Srbiji, kako bih dokazao ilegalne akcije države Srbije, BiH i Tribunala", ističe Tolimir.

U julu 2009. godine Tolimir se podneskom obratio Sudu da bi zatražio da osoblje pritvorske jedinice prestane "nadzirati" njegovu ćeliju, te da se protivi da mu se, kao zamjena za to, ugrade mikročipovi na tijelo.

Tolimir je u julu 2007. godine u Haškom tribunalu odbio da se izjasni o krivici, nakon čega je Sud konstatovao da optuženi poriče krivicu, prenosi BIRN.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE