• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS ima pravo na imovinu!

Premijer Srpske Milorad Dodik smatra da se OHR nepotrebno upliće u proces popisa imovine u BiH.

 Dodik: RS ima pravo na imovinu! Izvor: MONDO

Dodik je rekao da RS neće dozvoliti da ostane bez imovine na koju ima pravo po Ustavu i Dejtonskom sporazumu.

Premijer Srpske dodao je još za "Glas Srpske" da sama činjenica da se OHR upustio u proceduru popisa potvrđuje da ova kancelarija već prejudicira neke stvari.

Prema njegovim riječima, poznato je da je OHR već nekoliko puta mijenjao stav kada je riječ o imovini i sada je sasvim jasno da u ovom procesu otvoreno zastupa poziciju koja odgovara isključivo bošnjačkoj strani.

Dodik je istakao da su predstavnici RS uvidjeli da je OHR i mnogo puta ranije pokazao da "nije pravičan i da je navijački raspoložen".

"Nemamo razloga da sada mislimo drugačije. Zato nema nikakve potrebe da OHR preuzima nadležnosti domaćih institucija i organa u procesu popisa imovine", dodao je Dodik i dodao da OHR, uplitanjem u popis imovine, "panično traži neke nove poslove".

Premijer Srpske je ocijenio neprihvatljivim to što OHR u procesu rješavanja pitanja imovine poštuje odluke Savjeta ministara BiH koje su donesene u vrijeme kada je na čelu ove institucije bio Adnan Terzić, a istovremeno ne poštuje zakone koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun.

"Još 2001. godine rečeno je da imovina pripada entitetima. Iako je pitanje imovine važno za zatvaranje OHR-a, nećemo dozvoliti da RS ostane bez imovine na koju ima pravo po Ustavu i Dejtonskom sporazumu", naglasio je Dodik.

I većina političkih partija u BiH saglasna je da je bolje da popis državne imovine bude rezultat domaćeg dogovora, nego da taj posao uradi OHR, ali nisu saglasne o tome koje bi posljedice imao tehnički popis koji bi sprovela Kancelarija visokog predstavnika.

Partije u RS smatraju da je odluka OHR-a da popiše imovinu kojom je raspolagala Socijalistička Republika BiH do kraja 1991. godine u suprotnosti sa ranijom odlukom bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna o zabrani raspolaganja državnom imovinom, prenose "Nezavisne novine".

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kaže da je jasna namjera da se popisom izuzme dio imovine od entiteta i stavi pod centralnu vlast, kako bi se oslabili entiteti.

"Postoji mogućnost da se RS odupre tome, i na Vladi i parlamentu RS je da daju jasan stav da RS prihvata samo dejtonsko rješenje koje predviđa da je imovina na teritoriji entiteta - entitetska imovina", rekao je Bosić.

Član Demokratske partije Momčilo Novaković smatra da je ova odluka suprotna Ešdaunovoj odluci o zabrani raspolaganja imovinom.

Ako se popis obavi na ovaj način, Novaković smatra da u pitanje može doći privatno vlasništvo i može se ući u prava pojedinaca koji su na dijelu nekadašnje vojne imovine izgradili objekte, za šta bi odgovornost, osim OHR-a, snosile i vladajuće partije koje nisu same uspjele da usaglase principe popisa imovine.

"Bolje je da OHR nije ni donio ovakvu odluku i da su taj posao već davno uradile domaće snage", smatra Novaković.

Član Izvršnog odbora PDP-a Igor Crnadak kaže da je OHR-ova odluka posljedica nesposobnosti vlasti da same usaglase principe i dodao da će to pitanje biti predmet detaljne analize u ovoj stranci.

U FBiH, pak, smatraju da je dobro da je OHR preuzeo posao u vezi sa popisom imovine, kad već domaće snage nisu same uspjele da iznjedre kompromis.

Visoki funkcioner SDA Šemsudin Mehmedović kaže da je ova stranka i ranije insistirala na popisu koji bi bio osnova za razgovore o načinu raspodjele imovine, ali dodaje da o principima raspodjele SDA još nema stav.

"Nismo mi još pričali o principima. O tome ćemo tek donijeti svoj stav kada budemo imali zasjedanje tijela stranke. Ali bitno je da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke", rekao je Mehmedović.

Poslanik Stranke za BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Azra Hadžiahmetović kaže da ta stranka pozdravlja potez OHR-a jer, kako je rekla, bilo kakva priča o državnoj imovini ne može se završiti prije nego što se obavi popis.

Visoki funkcioner HDZ-a BiH Ivo Miro Jović ističe da nije dobro bilo koje rješenje koje pokreće međunarodna zajednica, jer "ono ne može biti trajno".

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko pokrenuo je proces u okviru kojeg će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je do 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša SR BiH.

Iz OHR-a je navedeno da će ovaj proces obuhvatiti i nekretnine koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE