• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ICMP krivac za odugovlačenje u slučaju Palić?

Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) glavni je krivac što su posmrtni ostaci Avde Palića identifikovani osam godina poslije ekshumacije!?

 ICMP krivac za odugovlačenje u slučaju Palić? Izvor: MONDO

Komisija za cijelo to vrijeme nije uradila DNK analizu, a suodgovoran je Institut za nestala lica BiH, izjavio je Jasmin Odobašić, zastupnik Palićeve supruge Esme u Komisiji Vlade RS koja je tragala za njegovim posmrtnim ostacima.

Odobašić je ocijenio da je "velika laž" da je prilikom identifikacije posmrtnih ostataka zakazala tehnika, istakavši da je Palićev slučaj vrh ledenog brijega za ono što on govori već pet-šest godina.

"Stičem utisak da se namjerno razvlači proces identifikacija nestalih zbog novca koji je u opticaju. ICMP je poluprivatna organizacija koja nam dovodi kadrove sumnjivog kvaliteta. Na čelu svih laboratorija DNK stoji izvjesni Adnan Rizvić koji je po struci rudar i umjesto da se bavi kopanjem ćumura on se bavi DNK strukturom", rekao je Odobašić u intervjuu za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, slično je i sa doktorima koje je dovodio ICMP i koji su pravili katastrofalne greške u osnovnim stvarima - nisu znali da odrede pol žrtve, pogrešno su utvrđivali starost žrtve, sklapali su tijela tako da jedan čovjek ima istovremeno tri ruke.

"Jednostavno nude nam ljude čije stručne diplome od Dejtona pa do danas nikad nisu provjerene", istakao je Odobašić i dodao da se kroz proces DNK analize "svake godine opere velika količina novca", te da strane donacije završavaju u džepovima zaposlenih u ICMP.

Odobašić je naveo da zapoleni u ICMP nemaju interesa da završe identifikacije, kao i da je izvršeno na stotine reekshumacija zbog njihovih grešaka, a da za to niko nikada nije odgovarao.

Odobašić je zastupnik Palićeve udovice Esme Palić u Komisiji Vlade RS koja je godinama bezuspješno tragala za posmrtnim ostacima pukovnika Armije BiH dok su se oni nalazili u Centru za identifikaciju u Visokom.

Po naređenju tužioca Kantona Sarajevo Aide Ćatović u srijedu je na gradskom groblju u Visokom obavljena  reekshumacija Palićevih posmrtnih ostataka, nakon koje će, po želji porodice, biti obavljena analiza DNK uzoraka glave, odnosno zuba.

Avdo Palić nestao je u Žepi 28. jula 1995. godine. Njegovo tijelo ekshumirano je prije osam godina u masovnoj grobnici Gajevi u selu Vragolovi kod Rogatice i smješteno u Visoko. Identifikovano je tek prošle sedmice, a sve te godine vršen je strašan pritisak na RS da pronađe Palićeve posmrtne ostatke.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE