• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turska ulaže u Doboj pet miliona KM

Autor SRNA

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović rekao je da ovaj grad koristi brojne pogodnosti bliske saradnje sa Turskom, te da iz te zemlje, kroz ponuđene projekte, treba da dođe oko 5.000.000 KM

 Turska ulaže u Doboj pet miliona KM Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović rekao je da je svjestan da ima pojedinaca koji su nezadovoljni usvajanjem odluke da ovaj grad pristupi Zajednici opština turskog svijeta, ali da su Doboju potrebni investitori.

Petrović smatra da nisu dobre "ksenofobične izjave pojedinih odbornika" o odluci da Doboj pristupi ovoj zajednici.

"Mislim da izjave pojedinaca iz SNSD-a nisu dobre, mada je ukupna situacija dosta dobra. Vrijeme će učiniti svoje", rekao je Petrović novinarima.

On je naveo da odbornicima nije mogao da obrazloži odluku o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta "zbog obaveza".

Petrović je dodao da Doboj već koristi brojne pogodnosti bliske saradnje sa Turskom, te da iz te zemlje, kroz ponuđene projekte, treba da dođe oko 5.000.000 KM, o čemu će javnost ubrzo biti obaviještena.

"Ja moram, zajedno sa Vladom Republike Srpske, Savjetom ministara BiH i međunarodnom zajednicom, obnoviti ovaj grad koji je uništen tokom prošlogodišnjih poplava", rekao je Petrović.

Analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je odluka Skupštine grada Doboja o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta frapantna i neprihvatljiva, te da pokazuje spremnost da se žrtvuje sopstveni identitet radi trenutnih interesa.

"Odluka jedne srpske opštine bilo iz Srbije ili Republike Srpske, konkretno Doboja, da se pristupi ma kakvoj integrativnoj zoni, zajednici sa predznakom turski ili povezanom sa Turskom, za nas je potpuno frapantna", rekao je Anđelković.

Istoričar iz Banjaluke Željko Vujadinović smatra da bi gradske vlasti Doboja, koje su usvojile odluku o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta, prvo trebalo da objasne čemu su tačno pristupile i kakve to boljitke donosi za sam grad, pa se tek onda može ozbiljno razgovarati o tom potezu.

"Sama konstatacija da je to Zajednica opština turskog svijeta može da indicira neku vrstu prikrivenog neoosmanizma, ali o tome bi se moglo raspravljati tek kada se bude imala potpuna informacija", rekao je Vujadinović Srni.

On je podsjetio da su još u bivšoj Jugoslaviji postojali pobratimski odnosi između pojedinih gradova i opština sa drugim opštinama i gradovima u inostranstvu, među kojima u NJemačkoj, Francuskoj, Italiji.

"Prema tome, to samo za sebe ne predstavlja novu praksu. Međutim, u slučaju o kome sada govorimo imamo više nepoznanica nego poznatih stvari i tek nakon rješavanja tih nepoznanica mogli bismo da razgovaramo o prirodi samog čina", rekao je Vujadinović.

Skupština grada Doboja usvojila je juče odluku o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta, dok su odbornici SNSD-a napustili zasjedanje.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko Markovic

Islamizacija RS pocinje u Doboju. SDS ako pobjedi u RS, nestace Republike, a borci ce se kriti ili biti ucjenjeni. Kao slucaj zastave RS na dobojskoj tvrdjavi. Kao amblem RS, kao sve ostalo sto se sistematski radi...

Gz

Nista cudno iz srpskog roda je vazda bilo poturica

Geopolitikos

@Gz To vam je u genima Doboj do Istanbula

Srpkinja

@Gz Jaoo, u kom svijetu i vijeku vi živite? Citaj, uci, obrazuj se. Manite se ćorava posla. Ako ce grad imati ekonomske koristi, i ako ce ljudi da rade i dostojanstveno žive, zar je bitno u kakvoj je zajednici. Svaka čast Dodiku kako vam ispira mozgove. Moj otac je 5 god. bio u ratu, nikakve koristi od srbovanja nismo imali, samo je psihički otišao. Jedva krpimo kraj sa krajem, uprkos tome što i on, i majka imaju završen fax.. SNSD je uništio sve zarad sopstvenih interesa i ličnog bogaćenja. Dakle, veći mi je neprijatelj on, nego Bakir. Gledajte naprijed ljudi, manite se nacionalizma.. 80% RS nema hljeba da jede, msm da je isto i u Federaciji, a vi i dalje dopuštate da vam mažu oči nacionalizmom.. a svi se oni(političari) drže zajedno i čuvaju ledja jedni drugima.. Tuga.

MONDO REPORTAŽE