• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavaš "bauštelac"

Osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš već više od dva mjeseca gradi kuću u BiH u zaseoku Bovani kod Drinovaca, selu odakle su njegovi roditelji.

 Glavaš "bauštelac" Izvor: MONDO

Kuća od tri etaže, površine oko 300 metara kvadratnih, sazidana je do pod krov i biće gotova ove jeseni. Procjenjuje se da će kuća, u kojoj će biti ukupno osam soba i kupatila, vrijediti oko 100.000 evra.

Glavaš je kuću počeo da gradi samo mjesec i po nakon što je nepravosnažnom presudom Županijskog suda u Zagrebu osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku i od tada je bjegunac pred zakonom, piše "Jutarnji list".

Građevinske radove izvodi lokalna firma, a Glavaš svakodnevno obilazi gradilište.

Kuća se nalazi uz put koji vodi do kilometar udaljenih Drinovaca, a koji je ranije asfaltirala građevinska operativa Ljube Ćesića Rojsa.

Glavaš je otkupio susjedne parcele na proplanku gdje gradi kuću.

U prvoj etaži planira da sagradi i vinoteku s velikim dnevnim boravkom. Na dvije gornje etaže biće osam soba i kupaonice.

Neki osiječki privatnici i Glavaševi prijatelji govore da su donirali primjerene novčane iznose za gradnju njegove kuće.

Glavaš je rekao da gradnju djelimično finansira i poslaničkom platom od oko 25.000 kuna, koja mu, uprkos činjenici da je bjegunac pred zakonom i da je hrvatski MUP za njim raspisao potjernicu, i dalje redovno stiže.

Branimir Glavaš osuđen je na deset godina zatvora za hapšenja, maltretiranja i likvidacije više civila srpske nacionalnosti u Osijeku početkom 90-ih godina.

U slučaju "garaža", Glavaš je osuđen da je kao šef Sekretarijata za narodnu obranu naredio hapšenje, mučenje i likvidaciju nekoliko civila srpske nacionalnosti i ubistvo Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića, koji su likvidirani u garaži u neposrednoj blizini Sekretarijata.

U drugom procesu, nazvanom "selotejp", Glavaša su teretili da su po njegovoj naredbi po Osijeku hapsili civile srpske nacionalnosti, odvodili ih na obalu reke Drave i tamo ih likvidirali i bacali u rijeku.

Svi leševi pronađeni su zavezanih ruku i sa selotejp trakom zalijepljenom preko usta.

Nakon što je u Hrvatskoj osuđen na deset godina zatvora, pobjegao je u BiH, a vanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je molbu Ministarstva pravosuđa Hrvatske za izručenjem.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE