• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Snijeg izazvao haos, teško u cijeloj BiH

Autori mondo.ba Autori Agencije

Zbog snijega koji intezivno pada u velikom dijelu BiH saobraćaj je otežan.

 Sarajevo: Snijeg izazvao haos, teško u cijeloj BiH Izvor: Samir Cacan/MONDO

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Sarajlijama danas svakako nije lako – snijeg intenzivno pada, putevi su zatrpani, a gužva u centru izazvana iskakanjem tramvaja iz šina dodatno je otežala stanje.

Tramvaj broj 6 vraćen je na kolosijek pa je tramvajski saobraćaj ponovo u funkciji.

Izvršni direktor za autobuski i minibuski saobraćaj u GRAS-u Jakub Kubur za portal Klix.ba je

 kazao mu nije poznato zbog čega je tramvaj iskočio iz šina.

"Pretpostavljam da je došlo do nekontrolisanog rada skretnice usljed velikih padavina i vlage. To je naš stalni problem. Srećom, vozač tramvaja je izuzetno iskusan i čim je osjetio probleme, zaustavio je vozilo", kazao je Kubur.

Snijeg je donio problem i vozačima u ostalim dijelovima BiH, pa nadležni apeluju da se pokaže pojačan oprez, posebno tokom vožnje kroz više planinske predjele, gdje je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna  upotreba lanaca.

“Zahvaljujući intervencijama putnih službi, za sada su svi putni pravci prohodni.  Dodatne poteškoće vozačima u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz”, kažu u BIHAMK-u.

...
Izvor: YouTube

Zbog snježnog nevremena, na planinskom prevoju Romanija na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Zbog intenzivnih snježnih padavina,koje su zahvatile sve više predjele Republike Srpske, saobraćaj se odvija veoma otežano, jer na kolovozima ima ugaženog snijega.

Nerijetko i vjetar doprinosi formiranju snježnih nanosa, navode iz Auto-moto saveza Srpske.

Na putnim pravcima Sarajevo - Konjic i Livno - Šujica potpuno je obustavljen saobraćaj.

Zbog intenzivnih snježnih padavina i mećave, obustavljeno je čišćenje na regionalnom putu Novo Selo - Kupres, te je put prema ovom gradu neprohodan.

Ekipe preduzeća "Mrkonjićputevi" još održavaju prohodnom dionicu Strojice-Novo Selo, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Od 10.00 časova neprohodna je dionica magistralnog puta Mliništa-Galmoč za sav saobraćaj, dok je dionica Rogolji-Baraći-Mliništa, koju održavaju "Mrkonjićputevi", prohodna.

Na magistralnom putu Obodnik-Klupe-Teslić-FBiH, preko planinskog prevoja Borja, preporučuje se upotreba lanaca za sva vozila.

Zbog sniježnih padavina u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7,5 tona na graničnom prelazu Izačić. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na području opštine Srebrenica neprohodni su svi lokalni putevi zbog snijega koji od sinoć intenzivno pada, dok se saobraćaj otežano odvija i na regionalnim putevima Bratunac-Srebrenica-Skelani i Zeleni Jadar-Milići preko Podravanja.

U Civilnoj zaštiti kažu da nema opasnosti od poplava, jer su vodostaji Drine, Zelenog Jadra i drugih rječica koje protiču kroz srebreničko područje u blagom porastu i ne prijeti njihovo izlivanje.

U urbanom dijelu Srebrenice visina snježnog pokrivača je 15 centimetara, a u planinskim područjima je znatno viši.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba Na regionalnim putevima Bratunac-Srebrenica-Skelani i Zeleni Jadar-Milići nekoliko vozila je sletjelo sa kolovoza, ali na sreću nije bilo povrijeđenih, rečeno je u Službi Civilne zaštite ove opštine.

U Štabu civilne zaštite kažu da je na terenu mehanizacija firmi angažovanih za zimsko održavanje lokalnih puteva, ali da snijeg pada takvim intenzitetom da za nekoliko minuta zatrpava očišćeni put.

"Kada se smanji intenzitet snježnih padavina, prvo će se pristupiti čišćenju prioritetnih, a zatim i ostalih lokalnih puteva", navode iz Civilne zaštite opštine Srebrenica.

Zbog neprohodnih lokalnih puteva jutros na nastavu nisu došli đaci iz srebreničkih sela koji koriste prevoz za dolazak u školu.

Pod teretom mokrog snijega dolazi do kvarova na elektromreži i čestih kratkotrajnih prekida u snabdijevanju električnom energijom, dok telefonski i internet saobraćaj funkcionišu, a snabdijevanje vodom je uredno.

Snijeg koji intenzivno pada u višim krajevima hercegovačke regije stvara nanose, posebno na području Gacka, te na dionici puta Korita - Tjentište i prema Vranjskoj, saopšteno je iz preduzeća "Hercegovina putevi".

U nižim krajevima pada obilna kiša, na kolovozima ima dosta vode, a u usjecima i zasjecima učestali su odroni zemlje i kamenja na kolovoz.

Neprohodan je regionalni put Klanci - Ulog, preko prevoja Morine.

Ekipe preduzeća za puteve su na terenu, čiste i posipaju kolovoze abrzivnim materijalom, a vozače upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na području opštine Nevesinje pada snijeg, uz jak vjetar i mećavu.

U Centru za obavještavanje Trebinje kažu da obilna i intezivna kiša nisu prouzrokovale plavljenja ni druge veće probleme na ovom području.

U posljednja 24 časa na području Trebinja palo je 35,1 litar kiše po metru kvadratnom.

Na području Bijeljine sve rijeke su u koritu, ali su vodostaji povišeni usljed padavina i gradska služba Civilne zaštite je u pripravnosti za odbranu od poplava.

Vodostaj rijeke Save u 7.00 časova na vodomjernoj stanici u Rači je 535 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se na 650 centimetara.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, rast vodostaja Save očekuje se u subotu i nedjelju, 7. i 8. marta, zbog porasta ostalih vodostaja rijeka u Republici Srpskoj, čiji se maksimum očekuje sutra i za dane vikenda, kada padavine prestaju.

Obilnije količine padavina prognozirane su do subote, 7. marta, a stručnjaci upozoravaju da se danas i sutra može očekivati nagli porast vodostaja na vodotocima bujičnog karaktera.

Jahorina

Na Jahorini je do jutros palo 20 centimetara novog snijega, pa visina snježnog pokrivača trenutno iznosi 150 centimetara, a snijeg i dalje pada. Portparol Olimpijskog centra Jahorina Ivana Lizdek rekla je Srni da su u pogonu šestosjedi Poljice i Skočine - Prača, te ski liftovi Poljice i Olimpik. Prema njenim riječima, vidljivost je oko 70 metara, temperatura vazduha iznosi minus sedam stepeni Celzijusovih, a brzina vjetra je 18 metara u sekundi.

Iz gradske Civilne zaštite saopšteno je da je protok rijeke Drine u sedam časova na Hidroelektrani Zvornik 722 metra kubna u sekundi, na vodomjernoj stanici Radalj vodostaj Drine je 243 centimetra, a redovna odbrana od poplava uvodi se na 450 centimetara.

"S obzirom na najavljene obilnije padavine narednih dana preduzete su mjere pripravnosti, stanje će se dalje pratiti, vršiće se upozoravanje stanovništva i preduzimaće se mjere prema planu zaštite i spasavanja od poplava", navodi se u saopštenju Civilne zaštite Bijeljina.

I sutra snijeg

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra se očekuje pretežno oblačno vrijeme, a u centralnim dijelovima se očekuje snijeg ili susnježica, koji će tokom dana u nizinama postepeno preći u kišu.
U Hercegovini je u ranim jutarnjim časovima moguća slaba kiša, saopštili su meteorolozi.

Više padavina biće u centralnim i istočnim područjima. Duvaće vjetar, umjeren do jak, a u Hercegovini i zapadnim područjima sa olujnim udarima, sjeverni i sjeveroistočni.

U Republici Srpskoj jutro i prijepodne biće oblačno sa snijegom. Najviše padavina će biti od centralnih predjela do istoka, pa će biti povećan snježni pokrivač. Na krajnjem zapadu i jugu biće pretežno suvo.

U drugm dijelu dana padavine će postepeno prestati i na sjeveru, a doći će i do djelimičnog razvedravanja, uz povremene sunčane periode.

Slab snijeg će i dalje padati samo na istoku i na planinama u centralnim predjelima. Duvaće umjeren sjeveroistočni vjetar, u Hercegovini jaka bura, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura kretaće se od minus tri do tri, na jugu do četiri do osam, a dnevne od minus dva do šest, na jugu od pet do 12 stepeni , saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus 10, Kupres minus četiri, Han Pijesak minus tri, Ivan-sedlo minus tri, Čemerno, Kalinovik i Mrakovica minus dva, Sokolac, Gacko, Nevesinje i Drinić minus jedan, Bugojno, Drvar, Livno, Sarajevo i Mrkonjić Grad nula, Jajce, Srebrenica, Tuzla, Zenica, Zvorniki i Foča jedan, Ribnik i Rudo dva, Bijeljina, Doboj, Gradačac, Trebinje, Višegrad i Bileća tri, Banjaluka, Sanski Most i Novi Grad četiri, Prijedor pet, Mostar, Stolac i Srbac šest stepeni Celzijusovih.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE