• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Indipendent: BiH se raspada

BiH se raspada, jer se Srbi sve više udaljavaju od slabog centra i kreću u pravcu potpune autonomije, piše Indipedent.

 Indipendent: BiH se raspada  Izvor: MONDO

U londonskom listu dodaju da je "pristrasnost koju su međunarodni administratori u toj zemlji pokazali prema muslimanima samo pogoršala situaciju".

List navodi da Evropa nema strategiju za BiH, uz ocjenu da je jedan od problema i "loše osmišljen okvir koji je nametnut Bosni na mirovnim pregovorima 1995. godine u Dejtonu, uglavnom na zahtjev izaslanika Bila Klintona, Ričarda Holbruka".

"Bosanski muslimani su ljuti i kažu da Srbi iz Bosne nikada ne smiju biti nagrađeni za masakre koje su počinili devedesetih godina, dok Srbi na to odgovaraju da imaju pravo na samoopredjeljenje. Evropa kaže da nemaju i da je Kosovo bilo izuzetak", ističe Indipendent.

Prema ocjeni lista, Sarajevo je ekonomski i politički izgubilo svoj put, dok je Republika Srpska stala na svoje noge i stekla samopouzdanje.

"Pristrasnost koju su međunarodni administratori u Bosni pokazali prema muslimanima samo je pogoršala situaciju muslimana", navodi se u tekstu i dodaje da bi u slučaju da se ponovi takva situacija Bosna tada izgubila čak i privid državnosti i postala zvanični protektorat.

"Njene nade da će ući u EU, koliko god slabašne bile, potpuno bi se raspršile. Brisel nije zainteresovan da na sebe preuzme jedan međunarodni protektorat u tako lošem stanju", zaključuje londonski list. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE