• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvojno državljanstvo, a tablice zabranjene!

Vozači koji imaju državljanstvo BiH i Srbije ne smiju u Srbiji upravljati vozilom sa BiH registarskim oznakama jer je to saobraćajni prekršaj!

 Dvojno državljanstvo, a tablice zabranjene! Izvor: MONDO

Osobe sa dvojnim državljanstvom Srbije i BiH, koja imaju stalno prebivalište u Srbiji a u toj zemlji voze automobile sa BiH registarskim oznakama, čine prema novom Zakonu o bezbjednosti saobraćaja prekršaj koji se, između ostalog, sankcioniše privremenim oduzimanjem registarskih tablica, potvrđeno je danas Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Iz MUP-a navode da se u Srbiji od 25. jula primjenjuje odredba novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima kojom je predviđeno da vozilom registrovanim u inostranstvu ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Srbiji.

"Prema tome postupajući, policijski službenici koji u kontroli saobraćaja zaustave vozilo stranih registarskih oznaka utvrđuju činjenicu da li lice koje vozilom upravlja ima prijavljeno prebivalište u Srbiji i ako ima, a pri tom nema odobreno privremeno boravište u inostranstvu od šest meseci, stiču se elementi prekršajne odgovornosti", navodi se u obavještenju proslijeđenom Srni.

Protiv takvih lica, u nadležnom organu za prekršaje /u Srbiji još nema sudova za prekršaje/ podnosi se zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a registarske tablice se privremeno oduzimaju.

Nakon toga tablice se, kako je objašnjeno iz MUP-a, preko Ministarstva spoljnih poslova Srbije vraćaju u zemlju koja ih je izdala.

Tablice sa stranim registarskim oznakama se ne oduzimaju licima koja imaju stalno boravište u Srbiji, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do šest mjeseci, kao i članovima njihove uže porodice ili licima koja upravljaju "rent-a-kar" vozilima.

U MUP-u Srbije ističu da "eventualno posjedovanje dvojnog državljanstva nije od značaja za utvrđivanje prekršajne odgovornosti".

U striktnu primjenu odredbi novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Vojvodini, kako saznaje Srna ovih dana su se uvjerili brojni građani sa stalnim prebivalištem u Srbiji koji imaju dvojno srpsko i BiH državljanstvo, kojima je prilikom redovne kontrole, saobraćajna policija oduzimala tablice.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE