• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija: Fiskalni savjet - savjetodavno tijelo

Autor SRNA

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je na sjednici Narodne skupštine da je fiskalni savjet, čije je osnivanje predviđeno Nacrtom zakona o fiskalnoj odgovornosti, savjetodavno tijelo koje će davati stavove o fiskalnoj politici.

"To tijelo samo iznosi mišljenje i nema mogućnosti da donosi odluke", rekao je Tegeltija u završnoj riječi o Nacrtu zakona o fiskalnoj odgovornosti.

On je ocijenio da je Srpskoj potreban fiskalni savjet, kao i da ne vidi ništa sporno u tome da stranac, ako je ekspert u fiskalnoj oblasti, bude član tog tijela.

Poslanik SRS RS Milanko Mihajilica smatra da treba brisati odredbu, prema kojoj predsjednika i članove fiskalnog savjeta predlaže predsjednik Republike, te predložio da ih predlaže Komisija Narodne skupštine za izbor i imenovanja.

Poslanik SNSD-a Marko Vidaković izjavio je danas da je Nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj ključan zakon za Srpsku, jer se njime unapređuje ukupan sistem javnih finansija i stvaraju predispozicije za fiskalnu odgovornost.

Vidaković je na sjednici Narodne skupštine rekao da će primjenom ovog zakona biti ostvarene i određene uštede u budžetu Republike Srpske.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić istakao je da u odrednici ovog zakona kojom se definiše da dug ne može biti veći od 55 odsto BDP-a treba jasno precizirati da ukupan dug ne može biti veći od tog postotka.

On je naveo da je potrebno odrediti koliko iznosi i budžetski saldo sa odstupanjima na više i na niže, dodajući da postoji još određeni broj članova ovog zakona koje treba precizirati da bi se izbjeglo njihovo proizvoljno tumačenje.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da se ne vidi procjena koliko će koštati rad Fiskalnog savjeta, čije se osnivanje predviđa ovim aktom, dodajući da je pitanje da li to savjetodavno tijelo može savjetima uticati na vladine odluke.

Poslanici su okončali raspravu o Nacrtu zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj i na dnevnom redu je razmatranje Nacrta zakona o advokaturi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE