• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruta "ilegalaca" od granice Srbije ka Hrvatskoj

Autor SRNA

Načelnik kabineta direktora Granične policije Radiša Samardžija navodi da ruta ilegalnih migracija preko teritorije BiH ima smijer od istočne granice sa Srbijom i Crnom Gorom ka zapadnoj i sjeverozapadnoj granici sa Hrvatskom.

Samardžija ističe za da je u 2014. godini iz BiH deportovano 159 stranih državljana, a razlozi su: ilegalan boravak, krivična djela u vezi sa opojnim drogama, trgovina ljudima...

U okviru readmisije iz BiH je predat 131 strani državljanin. Najveći broj predat je Srbiji i Crnoj Gori, u procentu od 82 odsto.

Istovremeno, najveći broj stranaca prihvaćen je iz Hrvatske, a evidentiran je kontinuitet prihvatanja državljana Turske, Albanije i lica sa putnom ispravom samoproglašenog Kosova.

U odnosu na prethodnu godinu, povećan je broj predatih lica afro-azijskog porijekla, zatim lica sa putnom ispravom samoproglašenog Kosova, te državljana Albanije, kojih u prethodnoj godini nije bilo.

"Sve evidentirane osobe afro-azijskog porijekla predate su Srbiji, a državljani Albanije i lica sa putnom ispravom samoproglašenog Kosova - Crnoj Gori", precizira Samardžija.

Tokom prošle godine, evidentirana su 942 strana državljana koja su samostalno napustila teritoriju BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno napuštanje.

Najveći broj njih jesu državljani susjednih zemalja, zatim Turske, te lica sa putnom ispravom samoproglašenog Kosova.

Kada je riječ o ekstradiciji iz BiH, Samardžija navodi da je evidentirano 28 stranih državljana, koji su ekstradirani u devet zemalja.

Istovremeno, prihvaćena su 1.102 državljana BiH iz 25 zemalja, što je u odnosu na 2013. godinu povećanje za 2,32 odsto.

Na osnovu potpisanih sporazuma o readmisiji sa zemljama EU i Švajcarskom, prihvaćena su 994 lica.

Razlozi zbog kojih su državljani BiH vraćeni iz drugih zemalja jesu: ilegalan boravak, krivična djela, rad bez radne dozvole....

U prošloj godini GP BiH predala je nadležnim organima 299 stranih državljana, što je smanjenje za 4,17 odsto u odnosu na 2013. godinu kada je predato 312 lica.

Razlozi za predaju bili su prekoračenje ili ilegalni boravak, hapšenja na osnovu potraga i carinski prekršaji.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE