• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Skaj Srpska" još bez krila

"Skaj Srpska" je javno preduzeće u Republici Srpskoj koje ne ostvaruje prihode, a istovremeno se finansira iz budžeta Srpske već drugu godinu.

 "Skaj Srpska" još bez krila Izvor: MONDO

Vlada RS osnovala je avio - kompaniju u februaru 2007. zbog ostvarivanja ekonomskog interesa za otvaranje redovnog međunarodnog vazdušnog saobraćaja sa aerodroma Banjaluka, čime bi trebalo da budu ostvarene direktne, kvalitetne i efikasne saobraćajne veze Republike Srpske sa velikim centrima u Evropi. Međutim, "Skaj Srpska" je još na "zemlji" - ne prevozi putnike, jer nema nijedan avion, piše "Blic".

Budžetom Srpske za 2008. godinu je bilo predviđeno 680.000 KM, dok su ukupni rashodi za prošlu godinu iznosili oko 257.000 KM. Rebalansom budžeta za 2009. za "Skaj Srpsku", koja trenutno ima sedam zaposlenih, predviđeno je 380.000 KM.

Direktor ove kompanije Zoran Injac podsjeća da je kompanija registrovana u avgustu 2007. godine.

"Nakon što nam je u septembru 2008. dodeljen odgovarajući poslovni prostor koji je saniran i opremljen neophodnom opremom i inventarom, zaposlili smo administrativno osoblje, čime su stvoreni nesmetani uslovi za kvalitetno funkcionisanje i rad ovog preduzeća", objašnjava Injac.

Vlada Republike Srpske još je prošle godine u avgustu donijela odluku o nabavci dva putnička aviona za "Skaj Srpsku" u vrijednosti od 24 miliona dolara. Prvobitno je bilo predviđeno da se avioni nabave na lizing od kompanije "Dženeral elektrik", ali se od te ideje odustalo.

Posljednja informacija iz Vlade Srpske glasi da se „ozbiljno razmatra mogućnost nabavke dva putnička aviona i uspostavljanje redovnog međunarodnog vazdušnog saobraćaja sa Aerodroma Banjaluka“.

"Pošto proizvođači aviona u ovom trenutku daju najpovoljnije uslove za kupovinu kroz višegodišnje povoljne kredite, Vlada i resorno ministarstvo razmatraće u narednom periodu mogućnost da obezbijede novac i garancije "Skaj Srpskoj" zbog odobravanja kredita za kupovinu dva aviona. To će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u ovoj kompaniji i njen daljnji razvoj", saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Direktor kompanije Zoran Injac očekuje da uskoro bude raspisan javni poziv za nabavku dva nova putnička aviona na mlazni pogon, a koji će imati u prosjeku 70 putničkih mjesta. Planirano je da će avioni koštati oko 56 miliona dolara.

Injac dodaje da je kompanija sačinila biznis plan u kojem je obrazloženo zašto Srpska treba da ima svoju avio-kompaniju.

"Regija sjeverozapadnog dijela Republike Srpske sa gradom Banjaluka je jedini region sa više od milion stanovnika u jugoistočnoj Evropi koji, kao adminstrativno i ekonomsko sjedište, nije umrežan u sistem redovnog međunarodnog vazdušnog saobraćaja sa nekim od glavnih aerodroma u EU", podsjeća on.

On navodi i da je indeks vazdušnog saobraćaja za Srpsku manji od jedan odsto, što je ubjedljivo najniži indeks u poređenju sa ostalim zemljama u okruženju. U sadašnjim uslovima, kaže, postoji potpuna zavisnost tržišta RS i regije Banjaluka od aerodroma u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu.

"Planirali smo da naredne godine u toku ljeta započnemo redovan saobraćaja sa banjalučkog aerodroma. Projektovano je da "Skaj Srpska" ostvari prve rezultate poslovanja u trećoj godini od početka prevoza putnika - kaže Injac.

Ambicije aerodroma

Sa banjalučkog aerodroma već duži period postoje samo dvije putničke linije - za Beograd i Cirih. Rukovodstvo aerodroma ima ambiciozne planove uprkos prošlogodišnjem minusu u poslovanju od oko 1,4 miliona KM. Vlada je usvojila plan poslovanja aerodroma koji predviđa da se u ovoj godini ostvari dobit od 52.500 KM.

Prema planu od 2009. do 2011, uslov za pozitivno poslovanje aerodroma jeste da se obezbijedi obim saobraćaja od 1.248 avio-operacija ili prevezenih 25.290 putnika, što je čak za 110 odsto više nego u prošloj godini. U suprotnom, preduzeće će i ove godine poslovati sa gubitkom od oko pola miliona maraka. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE