• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kroford: Ubrzati prijem BiH u EU

Situacija u BiH nije beznadežna, piše u današnjem Indipendentu bivši britanski ambasador u Sarajevu i Beogradu Džon Kroford.

 Kroford: Ubrzati prijem BiH u EU Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima za prevazilaženje problema potrebno je da međunarodna zajednica za nju osmisli svojevrsni novi dogovor.

Kroford reaguje na intervju koji je istom listu prije nekoliko dana dao ministar spoljnih poslova opozicione konzervativne vlade u sjenci Vilijam Hejg u kojem upozorava da se Bosna nalazi na ivici da ponovo potone u haos i nasilje.

Kroford ističe da je "suštinski problem u tome da nacionalni identitet u Bosni treba da bude pravi a ne sintentički da bi se ljudi mobilisali".

Bosna nema nacionalni identitet jer međunarodna zajednica, kao i sami Bosanci "govore o bosanskim Srbima i Hrvatima a ne o srpskim i hrvatskim Bosancima", kaže Kroford.

"Asimetrija postignuta Dejtonskim sporazumom daje Srbima isuviše, čitav jedan entitet, dok Hrvati i Muslimani međusobno dijele drugi entitet", kaže Kroford.

Ali podvlačeći da situacija nije beznadežna Kroford u pismu Indipendentu navodi da bi trebalo ići na "novi dogovor" (new deal). Evropska unija bi trebalo da ubrza prijem Bosne u svoje redove i da ukine vize za njene državljane, dok bi zauzvrat trebalo tražiti
usvajanje novog Ustava.

Na ovaj način bi se, piše britanski diplomata, oformila tri regiona u kojima bi bila dominantna po jedna od tri etničke zajednice koja bi preuzela suštinsku odgovornost za rukovođenje tom zajednicom dok bi centralna vlast imala mala ali stvarna ovlašćenja.

On ističe da je potrebno da se u Bosni uspostavi uređena privreda i sistem u kojoj bi se "nagrađivali odgovornosti i privatna inicijativa".

Da bi se to ostvarilo, zaključuje bivši britanski ambasador, potrebno je da se stvari vidno pogoršaju i da se zvaničnici u Bosni i Briselu slože da nema drugog puta. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE