• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je sa tijelima vojnika JNA?

FBiH vlasti još nisu objelodanili istinu o tijelima šestorice vojnika JNA koji su 1992. godine nestali u sarajevskom Velikom parku.

 Šta je sa tijelima vojnika JNA? Izvor: MONDO

Član Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske (RS) Slobodan Škrba optužio je kantonalne vlasti u Federaciji BiH (FBiH) da namjerno kriju istinu o sudbini šest od ukupno osam pripadnika rezervnog sastava JNA, koji su 22. aprila 1992. godine nestali na lokalitetu Veliki park u Sarajevu.

Škrba je u izjavi Srni podsjetio da su iz ove grupe nestalih dva lica identifikovana pod oznakom Kri- 144/03 u gradskom groblju Visoko, dok se preostaloj šestorici vojnika sve do današnjih dana gubi svaki trag.

On je izrazio čuđenje da je pod istom oznakom u gradskom groblju Visoko po naređenju istražnog sudije Ibrahima Hadžića sahranjeno ukupno 36 tijela pod oznakom, a da nadležne vlasti u FBiH nemaju zapisnik sa uviđaja odakle su ta tijela dovezena i nemaju fotografiju lica mjesta odakle su tijela izvađena.

"Ovo je klasičan primjer kako vlasti FBiH prikrivaju zločin nad Srbima u Sarajevu, jer se postavlja pitanje kako je moguće da je tek 2003. godine uzet uzorak kosti za DNK analizu, a da su ti ljudi nestali još 1992. godine", istakao je Škrba.

On je naveo da bi bolnica Koševo morala imati odgovor odakle su pomenuta tijela dovezena, s obzirom da su pronađena u mrtvačnici ove ustanove.

Škrba je rekao da je u gradskom groblju Visoko sahranjen veći broj tijela pod drugim oznakama i da postoje dokazi da je riječ o licima srpske nacionalnosti.

"Nije poznato da li je sa tih tijela uzet uzorak kosti za DNK analizu , kao i to odakle i sa kojih lokacija su ta tijela pokupljena", zaključio je Škrba.

Pripadnici JNA zarobljeni su 1992. godine u Dobrinji u transporteru kojem je pukla gusjenica. Nakon zarobljavanja vojnici su odvedeni u bazu rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH, a nakon toga u Veliki park gdje su strijeljani.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE