• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšene ubice Mistrića, protesti prekinuti

Dvadesetdvogodišnjaci Edin Vuk i Anel Herak uhapšeni su u Omišu zbog ubistva Amara Mistrića (23).

 Uhapšene ubice Mistrića, protesti prekinuti Izvor: MONDO

Hrvatska policija obavila je informativni razgovor sa Edinom Vukom i Anelom Herakom, osumnjičenim za ubistvo Amara Mistrića u Sarajevu, i oni bi sutra trebalo da budu izvedeni pred istražnog sudiju.

Nakon toga počinje postupak izručenja BiH Vuka i Heraka, koji su danas uhapšeni u Omišu na osnovu Interpolove potjernice.

Vuk i Herak uhapšeni su u omiškoj policijskoj stanici, gdje su sami došli da se raspitaju na koji način mogu dobiti boravišnu dozvolu za ostanak Hrvatskoj, javili su hrvatski mediji.

Omiški policajci su ih prepoznali sa Interpolove potjernice i potom uhapsili.

Hrvatski mediji javljaju da su dvojica osumnjičenih od ranije poznati policiji u BiH, te ističu da je Edin Vuk član Hordi zla, navijačke grupe FK "Sarajevo".

"Osobe za kojima je izdata potjernica zbog ubistva sada su u policijskoj stanici u Omišu", rekla je Marina Kraljević-Gudelj, portrparol Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

Ona je istakla dobru saradnju policija Hrvatske sa kolegama u BiH i navela da je policija bila obaviještena da se dvojica osumnjičenih nalaze na području Splitsko-dalmatinske županije.

Edin Vuk (22) i njegov saučesnik Anel Herak ubili su dvadesettrogodišnjeg Amara Mistrića u četvrtak iza ponoći, u kafeu „Očo rios“ u sarajevskom naselju Čengić-Vila, gdje je radio kao konobar. Nakon što su ga likvidirali, samo zato što je odbio da ih usluži pićem, monstruozne ubice su napustile kafe i uz pomoć 22-godišnjeg Anela Brave i godinu mlađeg Mithata Čehajića seli u vozilo i odvezli se prema Vogošći. Bravu i Čehajića policija je uhapsila po povratku iz Vogošće i oni se nalaze u pritvoru.

Svirepo ubistvo Mistrića, suvlasnika kafea „Očo rios“, izazvalo je ogorčenje i strah kod građana Sarajeva koji su se u petak popodne spontano okupili u naselju Čengić-Vila, u kojem je Mistrić živeo, blokirali su glavnu gradsku saobraćajnicu zahtevajući od vlasti da odmah uhapse počinioce ovog gnusnog zločina.

Protest je okončan u nedjelju nakon što su Edin Vuk i Anel Herak uhapšeni u Hrvatskoj, potvrdio je Irfan Nefić. Prema njegovim riječima, učesnici protesta - njih od 100 do 150 razišlo se oko 13.30 časova, stvorivši tako uslove za nastavak normalnog saobraćaja na putnom pravcu od centra grada prema Ilidži. Učesnici protesta poručili su da će pratiti suđenje Vuku i Heraku i tražiti doživotnu kaznu zatvora.

Mediji prenose da je Edin Vuk od ranije poznat organima gonjena. Naime, on se sumnjiči da je učestvovao u pucnjavi kada je krajem juna ove godine ispred Katedrale u Sarajevu ranjen Dženan Smajić, koji je tada ranjen u ruku.

Amar Mistrić sahranjen je juče na groblju "Ravne Bakije" u Sarajevu.

Hapšenje - rezultat policijske saradnje

Policija Kantona Sarajevo tokom potrage za Edinom Vukom i Anelom Herakom, osumnjičeni za ubistvo Amara Mistrića, ostvarila je saradnju sa svim policijskim agencijama u BiH, kao i u Hrvatskoj.

"Osim intenzivne potrage na području Kantona Sarajevo, ostvarena je saradnja sa svim policijskim agencijama u BiH - provjeravano je više lokaliteta na području Kantona Sarajevo, ali i drugih kantona u FBiH, sve dok se nije došlo do saznanja da su Herak i Vuk na području Hrvatske", istakao je komesar policije Kantona Sarajevo Himzo Selimović.

On je, gostujući u program Federalne televzije, istakao da je juče ujutro stupljeno u kontakt sa načelnikom Policijske uprave splitsko-dalmatinske Ivanom Merčepom, te da je iste večeri objavljena i međunarodna potjernica.

"Objektivna je mogućnost da se granica ne mora preći na zvaničnim prelazima - to je naša realnost", kaže Selimović.

On je istakao da je Vuk od ranije poznat policiji, te da je ranije osuđen na četiri mjeseca, odnosno na jednu godinu uslovno.

"Riječ je o krivičnom djelu ugrožavanja bezbjednosti iz 2007. godine. Prije nekoliko mjeseci je bio uključen i u izazivanje opšte opasnosti - taj slučaj je dostavljen nadležnom tužilaštvu", precizirao je Selimović.

On je istakao da policija čini sve da bi pružila bezbjednost građanima, ali i očekuje podršku predstavnika vlasti.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE