• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državne institucije "stežu kaiš"

Ukupna izdvajanja za zaposlene u institucijana BiH naredne godine biće manja za 45,2 miliona KM

 Državne institucije "stežu kaiš" Izvor: MONDO

Ukupna izdvajanja za plate i naknade troškova zaposlenih u institucijama BiH za narednu godinu, prema sadašnjim budžetskim planovima, iznosiće 677,2 miliona KM, što je za 45,2 miliona manje nego ove godine, navode u Ministarstvu finansija u BiH.

U Ministarstvu navode da će za plate zaposlenih u institucijama BiH biti izdvojeno 530,8 miliona KM, te da je osnovni razlog umanjenja rashoda po ovom osnovu namjera Savjeta ministara da se i naredne godine striktno pridržava osnovice za obračun plata dogovorene sa MMF-om, piše "Dnevni avaz".

I u 2010. godini osnovica za obračun ostaće na umanjenom nivou od 498,1 KM, odnosno neće doći do usklađivanja sa posljednjim podacima Zavoda za statistiku BiH.

U Ministarstvu dodaju da su i naknade za zaposlene u bh.institucijama, planirane u iznosu od 146,4 miliona KM, umanjene za 31,5 miliona u odnosu na ovu godinu zbog smanjenja naknade za topli obrok sa 11,7 na osam KM dnevno, kao i regresa sa 630 na 586 KM.

Istovremeno najavljeno je povećanje broja zaposlenih, kojih je sada 21 394. Planirano je da stalni posao bude ponuđen za 394 osobe, uz obrazloženje da su kadrovi neophodni zbog rada na evroatlantskim integracijama BiH.

Najviše novog kadra, 161 osoba, biće zaposleno u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu /SIPA/, u Graničnoj policiji planiraju se radna mjesta za 125 novih zaposlenika, a u Upravi za indirektno oporezivanje za njih 80.

Prema navodima lista, u novoformiranoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva posao će dobiti 103 osobe, a u Agenciji za školovanje i stručno osposobljavanje 46 kadrova.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE