• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gadafi "iskeširao" masovno vjenčanje u Zenici

Sve troškove kolektivnog šerijatskog vjenčanja u Zenici platio libijski predsjednik Muamer el Gadafi

 Gadafi "iskeširao" masovno vjenčanje u Zenici Izvor: MONDO

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić je, u okviru niza ovogodišnjih predramazanskih svečanosti, obavio u Zenici prvo kolektivno šerijatsko vjenčanje u BiH.

Kompletna svečanost za 20 parova obavljena je u subotu na stadionu KSC Kamberovića polje, a sve troškove, kao i večeru za mladence i više od 500 zvanica u hotelu "Zenica", platio je libijski predsednik Muamer el Gadafi, objavio je portal Sarajevo-x.

Riječ je o parovima iz više opština centralne Bosne, od kojih su neki od njih od 1992. do 1995. godine proveli u Libiji na poziv libijskog predsjednika.

"Na ovome izvanrednom mjestu i izvanrednom gradu Zenici, svjedočimo veličanstvenom događaju. Nadam se da je ovo samo početak, da ćemo idućih godina imati sve više ovakvih prilika", rekao je Cerić.

On je izrazio zahvalnost libijskom predsjedniku za, kako je rekao, sve što je uradio za "naš narod i državu BiH tokom najtežih ratnih godina".

Mjesec Ramazana za pripadnike islamske verosipovesti, tokom koga se vjernici uzdržavaju od svih užitaka, jela i pića, ali i ružnih misli i djela od zore do večeri, ove godine će početi 21. septembra i trajati 30 dana.

Cerić se nedavno založio da šerijat bude institucionalizovan kao sastavio dio Ustava BiH.

On je na predavanju na Rimokatoličkoj akademiji u Berlinu rekao da je šerijat za muslimane "moralni kod" koji ih podstiče da čine dobro i da se klone zla.

Šerijat je skup pravila, odredbi, učenja i vrijednosti koja upravljaju ličnim i društvenim životom muslimana, čije je izvorište u svetoj knjizi muslimana - Kuranu.

Šerijat, između ostalog, propisuje i pravila ponašanja muslimana u politici, društvu, ekonomiji, pravu i drugim oblastima, a u mnogim stavkama drastično se razlikuje od zakona koji se primenjuju u zapadnim zemljama, pa čak i u nekim gde je većinsko muslimansko stanovništvo.

Prema šerijatu, na primjer, žene ne smiju da voze automobil, zabranjeno im je bilo kakvo šminkanje, kao i da se udaju za nekoga ko nije njihove vjere.

Muškarcima je strogo zabranjen bilo kakav dodir žene, osim supruge ili ako im je u rodu.

U šerijatskom zakonu još uvijek važi smrtna kazna kamenovanja, a njena primjena je česta u Iranu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE