• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doris Pak: RS nije prepreka evropskom putu

Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak izjavila je da postojanje RS nije prepreka evropskom putu BiH.

 Doris Pak: RS nije prepreka evropskom putu Izvor: MONDO

Ona je naglasila da potpuno podržava proces zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH, jer je "krajnje vrijeme da zemlja preuzme odgovornost".

Pakova je konstatovala da BiH nije ostvarila očekivani napredak na evropskom putu.

"Nesporna je činjenica da zemlja nije ostvarila napredak kakav je trebala i zato njeno približavanje EU nije onakvo kakvo bi moglo i trebalo biti", izjavila je Pakova za "Glas Srpske".

Ona smatra da je, zbog Dejtonskog sporazuma, stanje složeno i da zahtijeva još više zalaganja na svim stranama - i u BiH i u EU, naglašavajući da bi vlade i parlamenti na svim nivoima trebalo da se ponašaju odgovornije i djeluju više u skladu sa potrebama građana.

Komentarišući stavove nekih političara da je RS prepreka reformskim procesima i ulasku u EU, ona je istakla da nije prepreka postojanje RS, nego politički verbalni napadi, što je prisutno u oba entiteta.

Pakova je naglasila da RS nije država, niti će to biti, a da aktuelni političari moraju rekonstruisati strukturu Feeracije BiH, kako bi mogla funkcionisati u modernoj državi sa normalnim procedurama.

"Oba entiteta mogu da budu stubovi zajedničke države, koja mora biti u stanju da djeluje kao takva", rekla je Pakova.

Ona je naglasila da je za zatvaranje OHR-a, jer je krajnje vrijeme da BiH preuzme odgovornost, ali da nije uvjerena da će se ovo posljednje dogoditi.

''Poučena iskustvom, mislim da bi se dogodilo gotovo čudo kada bi političari zaista uložili napor da BiH postane pravna država. Međutim, čuda su moguća. Kao hrišćanka nikad ne gubim nadu'', naglasila je Pakova.

Odovarajući na pitanje da li se na sljedećoj sjednici Savjeta za provođenje mira na jesen može očekivati odluka o zatvaranju OHR-a, Pakova je istakla da će odluka biti donesena, ali kakva će ona biti, zavisiće od situacije u BiH po pitanju reformi i ispunjenja zahtjeva. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE