• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očekuje se izručenje Vuka i Heraka

Hrvatska policija uhapsila je Edina Vuka i Anela Heraka, osumnjičene za ubistvo Amara Mistrića u Sarajevu, i očekuje se da ih izruči BiH.

 Očekuje se izručenje Vuka i Heraka Izvor: MONDO

Hrvatska policija juče je u Omišu uhapsila Vuka i Heraka na osnovu Interpolove potjernice.

Prema proceduri, dvojica uhapšenih trebalo bi da, nakon informativnog razgovora u policiji, budu izvedeni pred istražnog sudiju.

Nakon toga počinje postupak izručenja.

Vuk i Herak uhapšeni su u omiškoj policijskoj stanici, gdje su došli da se raspitaju na koji način mogu dobiti boravišnu dozvolu za ostanak Hrvatskoj.

Omiški policajci su ih prepoznali sa Interpolove potjernice i potom uhapsili.

"Osobe za kojima je izdata potjernica zbog ubistva sada su u policijskoj stanici u Omišu", rekla je Marina Kraljević-Gudelj, portrparol Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

Ona je istakla dobru saradnju policija Hrvatske sa kolegama u BiH i navela da je policija bila obavještena da se dvojica osumnjičenih nalaze na području Splitsko-dalmatinske županije.

Dvojica osumnjičenih od ranije su poznati policiji u BiH.

Komesar policije Kantona Sarajevo Himzo Selimović rekao je da je Vuk ranije osuđen na četiri mjeseca, odnosno na jednu godinu uslovno.

"Riječ je o krivičnom djelu ugrožavanja bezbjednosti iz 2007. godine. Prije nekoliko mjeseci je bio uključen i u izazivanje opšte opasnosti - taj slučaj je dostavljen nadležnom tužilaštvu", precizirao je Selimović.

Mistrić je u noći 12. na 13. avgust u Kliničkom centru Sarajevo podlegao od povreda zadobijenih vatrenim oružjem, nakon što su u njega u kafiću "Očo rio" u naselju Čengić Vila pucali dvadesetdvogodišnjaci Anel Herak i Edin Vuk iz Sarajeva, jer ih nije htio poslužiti pićem.

Zbog ubistva Mistrića, građani sarajevskog naselja Čengić Vila nekoliko dana su protestvovali, blokirajući glavnu saobraćajnicu, tražeći da se ubice uhapse i kazne.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Željko Mijatović izjavio je da ubistva, poput ovog, drastično naruše bezbjednosnu situaciju u gradu, te za naredne dane najavio pojačano prisustvo policije.

On je naveo da će biti pojačane i kontrole ulaska i izlaska iz grada, te da takve mjere neće izazvati psihozu kod građana, niti će to izgledati kao policijska država.

Mijatović tvrdi da policija dobro radi svoj posao, ali da je problem u lošoj kaznenoj politici zbog čega ne mogu biti izrečene zaslužene, nego minimalne kazne.

On je kao problem naveo i nedostatak zatvora, te ustanova za smještaj psihičkih bolesnika koji su počinili zločine.

"Država mora pokazati da funkcioniše i da oni koji namjeravaju počiniti neko djelo znaju da će biti otkriveni, uhapšeni, osuđeni i da će biti adekvatno kažnjeni", rekao je Mijatović za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, policije Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva dogovorile su zajedničku kontrolu na ulascima u grad radi sprečavanja krađa automobila i ulaska narkotika u grad.

Mijatović je među problemima naveo i veliki broj nelegalnog oružja, te da policija stalno privodi lica zbog nezakonitog držanja takvog oružja.

"Zakonom je precizirano da je kazna za nezakonito posjedovanje pištolja do dvije godine zatvora. U praksi se za to djelo dobije uslovna kazna. Imamo situacije da uhapsimo nekog danas jer ima pištolj, a on je već sutra na ulici i ponovo ima pištolj", naveo je Mijatović. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE